Турция затяга държавния контрол върху съдебната система

13400
Турция затяга държавния контрол върху съдебната система
Снимка: Getty Images / Guliver

Кандидатите на управляващата партия в Турция спечелиха с мнозинство изборите за обновяване на състава на Висшия съдебен съвет, което засилва държавния контрол над правосъдието, според турските медии, цитирани от АФП.

Крайъгълен камък в турската съдебна система, тази институция е натоварена, по принцип като независима от политическата власт, да назначава или освобождава най-високопоставените магистрати в страната, както и да провежда дисциплинарните производства, които се отнасят до тях.

Турция започва строежа на АЕЦ по руски проект догодина

През пролетта на 2015 г. може да започне изграждането на инфраструктурата на атомната електроцентрала "Аккую", която ще бъде построена ...

Почти 14 хиляди съдии имаха право да участват в изборите за 10 места в 22-членният орган. Според неокончателните резултати, цитирани от медиите, кандидатите на Платформата за съдебно единство, близка до ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР, на власт от 2002 г.), печелят най-малко седем от десетте места.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг, които неприкрито подкрепяше кампанията на платформата, приветства в неделя вечерта изборните резултати. "Вотът, който се проведе, е демократичен. Той дава възможност да се създаде плуралистична структура", каза Боздаг по телевизията.

Висшият съвет стана обект на внимание от страна на правителството, когато миналата зима избухна корупционният скандал, който пряко засегна силния човек в страната - Реджеп Ердоган. Независимо от това Ердоган стана президент през август.

Ердоган обвини бившите си съюзници, водени от живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, че организират съдебен "заговор", за да го свалят. Смятано за много влиятелно в съдебната система и полицията, братството на Гюлен, който отрече обвиненията, се превърна в "черната овца" за режима. Правителството провежда от декември насам безпрецедентни чистки, насочени срещу хиляди служители, смятани за близки до братството, и се стреми да засили своя контрол над правосъдието чрез реформиране на Висшия съдебен съвет.

Изненада - Франция подкрепи продължаване на преговорите за влизане в ЕС на Турция

Франция изяви желание за отблокиране на две ключови глави от преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Позицията е доста изненадв...

Но правителственият закон беше частично отменен през април от Конституционния съд, който постанови, че е нарушен принципът на разделение на властите. Опозицията вече осъди правителствения натиск върху съдиите преди изборите, предопределящ резултатите. "Правителството иска да поеме контрола върху съдебната система, тъй като се опасява, че разследванията за корупция, които го заплашват, ще се възобновят", отправи обвинение тази седмица пред медиите депутатът от дясната Партия на националистическото действие Невзат Коркмаз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа