ЮКИП взима гласовете на крайната десница

4824
ЮКИП взима гласовете на крайната десница
Снимка: Gettyimages

Слабото участие в демонстрациите на крайната десница преди парламентарните избори във Великобритания през май говори за залеза на движението, което не успя да пусне корени във Великобритания и чиито избиратели сега са привлечени от популистката партия ЮКИП.

„Ислямът не е религия на мира, не е била и никога няма да бъде“, крещяха 400 демонстранти, събрани в центъра на Манчестър в началото на март, докато някой размахваше Корана и крещеше „изгорете го“. В този ден обаче демонстрантите антифашисти бяха двойно повече от тези, събрани от крайнодясната партия „Английска лига за защита“ (EDL), и издигаха плакати „Нацистки негодници, махайте се от града ни“.

Крайнодесните организации като EDL или „Британската национална партия“ (BNP) се наложиха през последните няколко години, а роденото в Германия ислямофобско движение „Пегида“ претърпя неуспех по време на първата си демонстрация във Великобритания през февруари.

„Очевидното обяснение е в избирателната система. Тя не е в услуга на малките партии“, обяснява Тим Бейл, преподавател по политически науки в университета „Куин Мери“ в Лондон. Всъщност, системата за мажоритарно гласуване в един тур води до големи разлики в резултатите, когато те са изразени в гласове и в места в парламента, и дава голямо предимство на големите партии.

BNP никога не е успявала да влезе в британския парламент, въпреки че броят на нейните съветници в общинските съвети се понижи от 50 души през 2009 година до двама сега. От своя страна, EDL не се изявява много, откакто нейният основател Томи Робинсън я напусна през 2013 година. Колкото до другите групи, ако въобще техният глас се чува, те остават малки и разклатени от вътрешни конфликти.

„По-малко неприятна“ радикална десница

Според антифашистката организация „Надежда, не омраза“ една от причините за заника на крайната десница е възходът на еврофобската партия ЮКИП, която „покори нейните бастиони и й открадна избиратели“. Преподавателят по политическа история в университета в Нотингам Стивън Филдинг потвърждава, че ЮКИП „несъмнено е спечелила гласове, които иначе биха отшили при „Британската национална партия“ или друга фашистка формация“.

Партията на Найджъл Фараж получи първите си две места в парламента по време на частичните избори миналата година, като обеща да изкара Великобритания от ЕС и да намали драстично имиграцията. Той обаче отрича обвиненията за расизъм, като забрани на бивши крайнодесни активисти да се присъединят към формацията и отказа да се обедини в ЕП с „Национален фронт“ на Марин льо Пен.

ЮКИП излезе начело на европейските избори през 2014 година, спечелвайки 24 места, докато BNP загуби и двете си места. На парламентарните избори партията може да заеме трето място по процент на гласувалите за нея. „Имаме крайна десница и това, което можем да наречем радикална популистка десница, например ЮКИП, която е по-малко неприятна и по-малко асоциирана с фашизма“, подчертава Бейл.

Въпреки всичко еврофобската партия редовно се замесва в спорове заради поведението на някои от членовете си, които сравниха исляма с рак, поискаха от „черен актьор“ да отиде да живее в „черна страна“ и окачествиха развиващите се страни като „земя Бонго Бонго“. Преди две седмици кандидат на парламентарните избори напусна партията, като разкритикува „отявления расизъм“ в нея. Във вторник пък кандидат на ЮКИП трябваше да напусне, след като написа във Фейсбук, че Израел трябва да „отвлече“ американския президент Барак Обама.

В началото на предизборната кампания в понеделник Фараж поиска да отхвърли всички тези обвинения, като заяви, че партията му е станала „най-еклектичната“ в страната. „При нас има всякакви възгледи, имаме хора с леви и с десни убеждения, имаме хора от всякакви възрасти, както и от всички класи и раси“, увери той.

АФП

Фарадж: Ако излезе от ЕС, Великобритания ще намали имиграцията 10 пъти

Британците до толкова са облекчили имиграцията, че в техните градове децата не могат да играят на улицата. В предизборна реч лидерът на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа