Убийците на френските журналисти са познати на службите от десет години

20340
Убийците на френските журналисти са познати на службите от десет години
Снимка: Getty Images/Guliver

Още от 2005 година насам Шериф и Саид Куаши, които са най-вероятните извършители на смъртоносната атака срещу редакцията на списание „Шарли ебдо”, са набирали последователи на френския салафизъм за екстремистки групировки. Това е било известно на френските служби, заяви арабистът Владимир Чуков. Припомняме, че соченият за трети нападател – Хамид Мурад, вече се предаде. Засега информацията е, че той има алиби за времето на нападението т.е. не е физически извършител на убийства.

Според българския журналист и писател Румяна Угърчинска, която живее и работи във Франция, потвърди, че журналистите от „Шарли ебдо” са работели под полицейска охрана още след публикуваните за пръв път карикатури на пророка Мохамед. За последно списанието е публикувало карикатура на Али Ал Багдади – „халифът” на Ислямска държава.

Остри критики в интернет за статия във Financial times за "Шарли ебдо"

Статия на журналист от Financial times, в която той определя редакционната политика на френското сатирично издание Charlie hebdo като "...

Към момента френската полиция продължава да изидирва двама братя от алжирски произход, за които се смята, че са основните организатори на атаката – Шериф и Саид Куаши, информира Нова телевизия. Късно през нощта NBC информира, че братята Коуачи са арестувани, но това не е официално потвърдено от френските власти. Вече има и политически спекулации за радикализация спрямо мюсюлманите във Франция – там те са около 6 млн. души. Засега обаче явни ксенофобски настроения няма.

Хиляди се събраха в Париж на протест срещу вчерашния атентат в редакцията на списание „Шарли ебдо”. Французи в цялата страна също излязоха на улицата, за да изразят протеста си срещу безумното нападение. Масово хората държаха писалки и моливи – като „оръжие”. Днес във Франция е ден на траур.

2200 души от всички служби за сигурност на Франция работят по случая. Кадърът на „България без цензура” Николай Радулов припомни, че по празниците охраната на обществени обекти във Франция е била засилена. Защо френските служби не са реагирали при целия ресурс, с който са разполагали, попита Радулов. Според него това се е случило, защото въпросните нападатели били „индивидуалисти”. И заяви – не ме питайте дали България е застрашена. Недай си Боже да се случи нещо, не можем да го разследваме дори – ние ядем само дюнери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа