Украинският пилот Надя Савченко спря гладната си стачка

18701
Украинският пилот Надя Савченко спря гладната си стачка
Снимка: Mirror

Украинският пилот Надя Савченко, която е на гладна стачка заради задържането си в руски затвор, е прекратила своя протест. Това става ясно от изявление на един от нейните адвокати Марк Фейгин, предаде БГНЕС.

Савченко, която е пилот на хеликоптер, беше задържана преди близо девет месеца по обвинения, че е имала участие в смъртта на двама руски журналисти в Източна Украйна. В продължение на 80 дни тя отказваше да приема храна в знак на протест срещу задържането, което според нея е неправомерно.

"Тя беше на ръба", каза Фейгин, добавяйки, че отслабеното здраве на пилота се е отразило на кръвното й налягане, което е било критично ниско и че тя е продължавала да припада и повръща дори и след като е приела вода.

В четвъртък, 5 март, Савченко се е съгласила да приеме пилешка супа на фона на увеличаващите се призиви, включително и от страна на ЕС, за нейното освобождаване и опасностите от "постоянно увреждане на здравето й или смърт".

Според друг от нейните адвокати Николай Полозов тя няма да може да консумира твърда храна поне през следващия месец. Според него Савченко е взела решение да прекрати гладната стачка точно в момента, от който по-нататък няма връщане. "Преди няколко седмици тя беше прегледана от германски доктори. Те казаха, че момента, от който няма да има връщане назад, ще е около 8 март", каза Полозов.

Янукович и синовете му остават в черния списък на ЕС

Европейският съюз удължи срока на действие на санкциите, които наложи на 6 март 2014 година на бившия украински президент Виктор Януков...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа