Украйна няма да пусне руския конвой с хуманитарна помощ на своя територия

18801
Украйна няма да пусне руския конвой с хуманитарна помощ на своя територия
Снимка: Getty Images/Guliver

След като вчера руският президент Владимир Путин обяви, че страната му изпраща конвой с хуманитарна помощ за разкъсваната от сражения Източна Украйна, днес стана ясно, че намерението на Русия няма да се осъществи. Украинските власти обявиха, че няма да допуснат конвоя на територията на страната, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

"Не смятаме преминаването на руския конвой на украинска територия за възможно. Този товар може да премине през украинския граничен пункт и да бъде натоварен в коли на Международния комитет на Червения кръст. Не приемаме хуманитарната помощ да бъде превозвана от руското министерство на извънредните ситуации или от руски военни”, заяви заместник-директорът на президентската администрация в Киев Валери Чали.

Украинската армия се подготвя за пълна обсада на Луганск

Украинската армия се подготвя да обкръжи напълно град Луганск, който остава под контрола на сепаратистите, предаде AFP, позовавайки се ...

Междувременно френският президент Франсоа Оланд заяви на колегата си Путин, че е сериозно обезпокоен от възможността за едностранна руска мисия в Украйна.

Той подчерта сериозното безпокойство от възможността за едностранна руска мисия на украинска територия", съобщи канцеларията на Оланд в комюнике, след като френският лидер говорил по телефона с Владимир Путин.

Оланд заявил, че хуманитарна операция "може да се осъществи на украинска територия, само ако националните украинска власти дадат съгласието си както от гледна точка на формата на мисията, така и за това как ще бъде проведена". "Това трябва да бъде направено в многостранна рамка и под егидата на Международната федерация на Червения кръст", допълва канцеларията на френския държавен глава.

Руски конвой от 280 камиона, превозващи хуманитарни доставки, пътува към Източна Украйна, въпреки предупрежденията на Запада, че мисията може да бъде претекст за внасяне на помощ за проруските опълченци.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа