Украйна плаши с „конкретни действия” сепаратистите, влага милиони в армията

25643
Украйна плаши с „конкретни действия” сепаратистите, влага милиони в армията
Снимка: Getty Images

Ако в следващите дни сепаратистите в Източна Украйна не започнат да изпълняват споразумението от Женева и не освободят окупираните сгради, то Киев ще предприеме конкретни действия. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Андрей Дещица, предаде РИА Новости, цитирана от „Фокус”.

„Ако тези хора са готови да освободят сградите, да предадат оръжията днес или утре, ние ще можем да подтикнем мисията на ОССЕ към преговори за реализиране на споразуменията, за да станат те посредници. Ако след няколко дни този процес не започне, ще последват конкретни мерки”, каза той на пресконференция.

В Донецк все още възнамеряват да проведат референдум

Сепаратистите от провъзгласената в Източна Украйна "Донецка народна република" не се чувстват обвързани от споразумението, сключено в ч...

Междувременно правителствената пресслужба на Украйна съобщи, че правителството е решило да отдели 5 милиарда гривни (445 милиона долара) за въоръжените сили на страната.

Според кабинета тези средства са предназначени за заплати на военнослужещите, Вътрешните и Граничните войски, както и за провеждане на учебни сборове с участието на граждани от резерва. Други пера, по които ще бъдат използвани тези средства, са за осигуряване на храна и вещево имущество, предмети за индивидуална защита, запасни части, модернизация и ремонт на военната техника.

Според признание на новите власти украинската армия изпитва сериозни финансови затруднения. Премиерът Арсений Яценюк заяви, че за отбрана ще бъдат отделени и 6,8 милиарда гривни (над 606 милиона долара) за сметка на съкращаване на социални програми.

Предложение

Новата конституция на Украйна предвижда децентрализация на властта, както и даване на официален статут на руския език в някои райони на страната, гласи съвместно изявление на президента Олександър Турчинов и премиера Арсений Яценюк.

"Държавното ръководство с подкрепата на Върховната Рада на Украйна ще положи всички усилия за неотложно разглеждане на съответните промени в конституцията на Украйна и извършване на реформи в местното самоуправление и организацията на властта в регионите. A освен това предвижда децентрализиране на властта, както и разширяване на правомощията на териториалните общности", се казва в изявлението, публикувано днес на сайта на Върховната Рада.

Обама и Меркел обсъдиха допълнителни санкции срещу Русия

Ако Русия не използва влиянието си, за да накара незаконните сили в Източна Украйна да свалят оръжието, то срещу нея може да има нови с...

Снимка: сепаратист в Донецк

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа