Украйна върви по пътя на хиперинфлацията

44569
Украйна върви по пътя на хиперинфлацията
Снимка: Getty Images / Guliver

През последните две седмици официалният курс на гривната, който в продължение на година бавно пълзеше надолу, изведнъж рухна – от 22-24 гривни за долар курсът изведнъж отиде на 40:1, пише във в. "Аргументи и факти" в материал със заглавия "Банкрутира ли вече Киев?".

В материала, цитиран от БГНЕС се уточнява, че Киев не разполага с валутен резерв, с който да удържи националната си валута. Стигна се дотам, че на 25 февруари Украинската национална банка забрани на търговските банки в страната да купуват валута за обслужване на клиентите си. В Украйна се настани паника, тъй като без внос се стига до неизбежен дефицит - например, на лекарства, защото Украйна не произвежда инсулин. Бензинът също в голямата си част е внос. И макар че заповедта после да беше отменена, курсът гривна-долар остана на ниво 28-30:1. Хората взеха да се запасяват и да опразват супермаркетите. И не става дума за битова техника, а за захар, тоалетна хартия, олио.

Но за стоки няма пари, защото тях ги изяжда инфлацията, скритата безработица (вече е практика да излизаш в отпуска за няколко дни без пари), както и бързият ръст на разходите за жилища. Газ за частно жилище излиза на месец 7178 гривни /256 долара/, а отоплението на двустаен апартамент – 1670 гривни (41,5 долара). За сравнение средната пенсия в страната е 1670 гривни (60 долара).

За политиците рецептата за спасение на икономиката е в дългоочаквания кредит от МВФ. Говори се, че първият транш ще представлява 10 млрд. долара, а други 7 млрд. ще бъдат получени през следващите 4 години. Но пък цената, която ще трябва да изплати населението за тези кредити, е непосилна. Например повишаването на разходите за жилища е изискване на МВФ. Според публикацията в "Аргументи и факти" от фонда поставяли жестоки условия, включително и изваждането от обращение на "излишната парична маса", чрез което да се спре падането на курса на гривната. Само че печатницата не спира да печати пари, тъй като иначе няма как да се върши разплащане към пенсионерите. Има и въпрос срещу какво да се купуват долари за "Нафтогаз", който за пореден път не е в състояние да се разплати с "Газпром". Но и от отделените за Украйна средства ще трябва да се плащат дълговете – например през 2015 г. ще трябва да се изплатят 10 млрд. долара, т.е. страната вече е банкрутирала. Преди няколко дни агенция "Блумбърг" съобщи, че МВФ може и да не отпусне пари. За да бъдат отпуснати кредити на Украйна, трябва да гласуват 188 страни-членки на организацията, сред които е и Русия. Но не Москва, а представител на Великобритания, се изказал против, назовавайки Украйна "клоака на корупцията".

При тези условия рязко се изостри политическата борба в Украйна. Президентът Петро Порошенко разглежда възможността за оставка на правителството – това, на практика, е опит за приписване на всички неуспехи на министър-председателя Арсений Яценюк. Сама по себе си такава оставка би довела до разпадане на парламентарната коалиция. В същото време ръководството на Министерски съвет призовава към оставка на шефа на националната банка Валерия Гонтарева. Тя е човек на президента, в миналото е била един от топ-мениджърите в империята на Порошенко. "Възможните оставки са опит за изпускане на парата пред заплахата от социален взрив", смята киевският политолог Михаил Погребинский. "Властта разбира, че е необходимо някой да бъде свален, иначе всички могат да си тръгнат. В страната има достатъчно недоволни и купчина оръжие – такова развитие никой не изключва." Така че обещаваният кредит от МВФ няма да спаси нищо – нито обедняващите украинци, нито обещаващите много политици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа