Украйна започна да изтегля своите военнослужещи от Крим

16109
Украйна започна да изтегля своите военнослужещи от Крим
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна започна да изтегля своите военнослужещи от Крим и техните семейства към вътрешността на страната, след като руските сили принудиха украинците да напуснат няколко военни бази и съоръжения на полуострова, включително и щаб-квартирата на флота. Това се случва на фона на опасенията, че Русия планира да нахлуе по-дълбоко на украинска земя, след като членове на проруски милиции завзеха три украински бойни кораба.
Киев заяви, че ще търси подкрепата на ООН относно обявяването на Крим за демилитаризирана зона.

Украинските войски предадоха своите бази без съпротива, но напрежението може да избухне, след като те са изправени пред избора да се превърнат в руски войници и моряци, или да напуснат Крим.

Лавров : Решението за присъединяване на Крим към Русия не подлежи на преразглеждане

Решението за присъединяване на Крим към Русия отразява волята на абсолютното мнозинство от жителите на региона и не подлежи на преразгл...

Руски военнослужещи, които контролират огромната част от черноморския полуостров, щурмуваха три украински кораба.
При завземането на украинския корвет „Хмелницки” в Севастопол имаше изстрели и бяха използвани шокови гранати, а друг кораб - „Луцк” – е обкръжен от проруските сили.
Украинските военнослужещи напускат още един, трети кораб „Тернопол”.

Предполага се обаче, че няма жертви.
Тези действия дойдоха часове преди ЕС да разшири списъка си със санкции срещу руски чиновници заради завземането на Крим. Освен това Брюксел поиска ЕК да подготви по-широко обхватни икономически санкции, в случай че кризата ескалира.
По-рано САЩ разшириха санкциите си срещу Москва заради действията й в Украйна, като се прицелиха в шефа на канцеларията на руския президент и още 19 души.

От Симферопол съобщават, че украинските военнослужещи на територията на Крим активно преминават на страната на Русия. „Може да се говори за хиляди”, каза премиерът на Крим Сергей Аксьонов. По оценките му, три четвърти от украинските военни, дислоцирани в Крим, са готови да преминат на страната на Русия. Аксьонов съобщи, че болшинството от военните части вече са под контрола на силите за самоотбрана на Крим.

Кримското ръководство съобщи, че 72 военни подразделения и учреждения от състава на Въоръжените сили на Украйна, дислоцирани на Кримския полуостров, включително 6 кораба и 25 вспомагателни кораба, са издигнали руски знамена.

„Командирите и началниците на 72 военни части, учреждения и кораби на министерството на отбраната на Украйна взеха решение доброволно да преминат към редиците на Въоръжените сили на Русия за по-нататъшно изпълняване на военна служба”, казаха от ръководството на Крим.

Със SMS украинците събраха 1 млн. долара за армията си

Украинците събраха над един милион долара за въоръжените сили, след като министерството на отбраната помоли гражданите да даряват пар...

В тези гарнизони и на корабите днес в тържествена обстановка бе вдигнат националният флаг на Русия и бе изпълнен руският химн, посочиха още кримските власти.
Междувременно, Пентагонът съобщи, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е обещал в телефонен разговор с американския си колега Чък Хейгъл, че Москва няма да нападне Източна Украйна.

Хейгъл е изразил безпокойство във връзка с руските действия в Украйна, но Шойгу е уверил, че „военнослужещите по границата са там, за да извършват учения и нямат намерение да преминават границата с Украйна и че няма да предприемат агресивни действия”, каза говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби.

Украинският премиер Арсений Яценюк предупреди Москва , че Киев ще реагира остро, ако Русия се опита със сила да заеме източните райони на Украйна.

„Що се касае до военна агресия от страна на Русия, аз се надявах и надявам на разрешаване на конфликта изключително по мирен път. Но искам официално да предупредя Русия, че опит за превземане на Украйна, преминаване на границата от руски войски, анексия на източните области, ще срещне най-остра реакция, в това число и военна. Ще дадем достоен отговор, включително и военен. Русия трябва да знае това”, заяви Яценюк.

В същото време стана ясно, че украинската армия разполага военнослужещи и техника край руската граница. По този начин армията демонстрира присъствието си в източната част на Украйна, след като силите на Москва завзеха Крим.
Войниците от 25-та Днепропетровска въздушно-десантна бригада, които са разположени заедно с военни камиони и танкове в Донецкия регион, не обсъждат своята мисия. Те са струпали чували с пясък, опънали са бодлива тел и провеждат учения на 30 км от руската граница в украинския регион.

Уроците от Крим

В неделя в Крим се състоя референдум и 95% от жителите гласуваха за присъединяване към Русия. Това учудващо ли е? Никак. В кримската с...

Украинското правителство мобилизира своите сили, които са превъзхождани по количество и по въоръжение от руските, пред опасността от инвазия от страна на Русия в Източна Украйна след завземането на Крим. Няма свидетелства за усилена подготовка на украинските военнослужещи.

Изолираната военна част, разположена в близост до село Андрийвка, недалеч от главна магистрала, би имала малък шанс да отрази евентуално нападение, подкрепено от въздушните сили, коментира Reuters.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа