Ултранационалистки украински батальон се готви за още сражения

20975
Ултранационалистки украински батальон се готви за още сражения
Снимка: Gettyimages

Крайнодесният батальон "Азов", чийто символ е черна свастика на жълт фон, се готви да защитава пристанищния град Мариупол в Югоизточна Украйна срещу очаквана атака от проруските сепаратисти, съобщи агенция Ройтерс.

Наброяващата 1000 души милиция има репутацията на свирепа проправителствена бойна сила в продължаващия почти година конфликт с подкрепяните от Русия бунтовници в Източна Украйна. Военизираното формирование гледа с презрение на усилията за мир.

Официално - Украйна увеличава активната си армия

Украинският президент Петро Порошенко подписа приетия от Върховната рада закон за увеличаване на армията на страната до 250 000 души, ...

Радикалните възгледи на командирите на батальона, който използва символи, напомнящи нацистки емблеми, пораждат тревога в Запада и Русия.

"Изобщо не ни харесва това примирие. Както при предишните, то само ще доведе до още една офанзива от врага. Умилостивяването на агресора само ще доведе до още агресия. Тази война неизбежно ще продължи до нашето пълно поражение или до абсолютната ни победа и връщането на нашата земя в Източна Украйна и Крим. Вярваме във втория сценарий", заяви за Ройтерс командирът на "Азов", докато наблюдаваше артилерийски учения в Урзуф на бреговете на Азовско море, на около 40 км югозападно от Мариупол.

По време на ученията, други членове на батальона се сражаваха със сепаратистите в село Широкино, на около 60 км на североизток.

Широкино, където украинските и бунтовническите позиции са разделени само с няколко километра селски къщи, е едно от няколкото места по фронтовата линия, където сраженията продължават въпреки примирието през февруари.

Украйна на ръба на нищетата

Украйна е на ръба на държавния банкрут, а високата инфлация и галопиращите цени изяждат парите на украинците. В резултат все повече от...

Мариупол, който батальонът "Азов отвоюва от бунтовниците миналата година, е голяма награда. Завладяването му ще предостави на сепаратистите шанса да навлязат още на юг през тази година, след като Русия анексира Кримския полуостров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа