Унгария прие "кризисни" антиимигрантски закони

4139
Унгария прие "кризисни" антиимигрантски закони
Снимка: Getty Images/Guliver

Парламентът на Унгария прие пакет от спешни антиимигрантски закони в отговор на все по-големия брой бежанци, опитващи се да преминат през страната на път за Западна Европа, съобщава БНР.

Ще бъдат оформени транзитни зони по границите на Унгария и ще бъде криминализирано преминаването на телената ограда, която беше изградена по границата със Сърбия. Предложените от правителството на премиера Виктор Орбан закони разширяват възможностите за разполагане на армията по границите на страната и предвиждат присъди до 3 години затвор за нелегална имиграция, информира "Фокус".

Лондон дава още 100 млн. лири хуманитарна помощ за Сирия

Великобритания ще осигури още 100 милиона лири като хуманитарна помощ заради кризата в Сирия. Това е обещал премиерът на страната Дейви...

Чрез одобрените закони се обявява и „кризисно положение“ – степен, предшестваща извънредното положение и даваща на властите увеличени правомощия. Законодателството ще влезе в сила на 15 септември. 

Засега все още не са гласувани онези промени, които уточняват ролята и задачите на военните и полицията в тази ситуация.

В същото време ситуацията с имигрантите, които искат да стигнат до Австрия и Германия ескалира. Тази сутрин група от няколко стотин бежанци е тръгнала от гара Келети към австрийската граница пеша. Те са част от 2000 мигранти, които обитават временен лагер пред най-голямата гара в Будапеща, след като местните власти блокираха достъпа им до влаковете за Австрия и Германия. Хората са преминали по централните улици на Будапеща и в момента са на магистралата за Виена. Движат се по аварийното платно, но движението в посока Виена е спряно в участъка. Полицията ги охранява, хуманитарните организации им осигуряват храна и вода. Въпросът е дали ще стигнат до австрийската граница или ще ги насочат към някои от лагерите за бежанци.

Вчера следобед след изтеглянето на полицаите от гара Келети, около триста имигранти са се качили на влака за Виена. Той обаче е бил спрян по пътя в Бичке, където се намира един от бежанските лагери. Излъганите бежанци купили невероятно скъпите билети на гарата. Някои заплашват със самоубийство. Полицията не допуска журналисти до мястото. 

България може да приеме още 1500 бежанци при ново квотно разпределение

Европейската комисия (ЕК) потвърди официално, че предлага увеличение със 120 хиляди на броя бежанци за разпределение между страните чле...

По-рано днес Унгария затвори основният си контролно-пропусквателен пункт със Сърбия, след като близо 300 бежанци избягаха от намиращ се наблизо бежански лагер, съобщи полицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа