Юнкер: Без нови санкции, възобновяваме преговорите за доставка на газ

14059
Юнкер: Без нови санкции, възобновяваме преговорите за доставка на газ
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз /ЕС/ приема резултатите от преговорите в Минск "с предпазлив оптимизъм" и обещава да съдейства за изпълнението им "чрез практически мерки".

Това посочиха след приключилата в четвъртък извънредна среща на върха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

ЕС приема Минските договорености с предпазлив оптимизъм

Европейският съюз приема резултатите от преговорите в Минск "с предпазлив оптимизъм" и обещава да съдейства за изпълнението им "чрез пр...

Режимът на санкции срещу Москва остава непроменен. Освен това, на срещата на върха бе взето решение да се засили контактите на ЕС с Русия по въпросите на енергетиката, газовите доставки, търговията. Обявено беше и намерението да се проучат възможностите за сътрудничество с Евразийския икономически съюз.

Завършилата среща на върха на ЕС в действителност е първата в последно време, на която не бе разглеждан въпроса за затягане на санкциите срещу Русия. Причината за това е споразумението за уреждане на украинската криза на срещата на "нормандската четворка" в Минск.

"Постигнатото споразумение в Минск предизвика въздишка на облекчение у Европа. Това е страхотна новина", каза Юнкер и добави: Европейският съюз ще възобнови тристранните преговори с Киев и Москва за доставяне на руски газ за Украйна след постигнатото мирно споразумение с Русия във връзка с Украйна. Според него преговорите ще бъдат подновени, за да не се стига следващата зима отново до проблем с доставките на газ. ЕС ще проучи възможностите за взаимодействие с Евразийския икономически съюз.

"Приемаме резултатите от преговорите в Минск с предпазлив оптимизъм и смятаме, че всичко ще зависи от практическото прилагане на постигнатите договорености", каза Туск.

Юнкер: Не е време за нови санкции срещу Русия

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер смята, че с оглед на последните Мински споразумения по Украйна сега не е време за нови ...

Според него "ЕС е готов да предприеме по-нататъшни мерки срещу Русия, ако постигнатото в Минск мирно споразумение за Украйна не се спазва".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа