Юнкер иска парите на частния сектор, за да стимулира икономиката на ЕС

26788
Юнкер иска парите на частния сектор, за да стимулира икономиката на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Опасенията и слуховете, че Жан-Клод Юнкер ще се обърне към сложни финансови инструменти, за да търси по-висок икономически растеж в Европа чрез инвестиции, не се оправдаха. Днес Юнкер представи плана си пред Европейския парламент и основата му е - залог на частни инвестиции чрез стимулиране от страна на ЕС.

За да реализира плана си, ЕК ще създаде Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ, EFSI), който ще има начален капитал от 21 млрд. евро. Той ще се управлява от директорски борд, като ЕК ще има участие в него. Нетният ефект върху европейската икономика от дейността на този фонд се изчислява от Брюксел на 315 млрд. евро.

Юнкер обръща ЕС към финансови инструменти, които докараха кризата в САЩ

Европейската комисия най-вероятно ще прехвърли част от бюджета си в специални финансови инструменти, за да може да реализира готвения о...

ЕФСИ е основното оръжие на ЕК в следващите три години, през които трябва да се стимулират инвестициите на Стария континент. Идеята е чрез ЕФСИ Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да понесе тежестта на възкресението на инвестициите, като това да не става чрез допълнителни средства, отделяни от страните-членки. По план ЕФСИ би трябвало да стартира през юни 2015 година.

В своята същност планът предвижда ЕИБ да подкрепя проекти чрез ЕФСИ, в които основният дял за реализация се поема от частния сектор. Тези проекти трябва да донесат „добавена стойност” на европейската икономика. Предвижданията на Брюксел са, че тази добавена стойност ще скочи 15 пъти спрямо обема на ЕФСИ – 21х15.

Пред AFP икономистът на UBS Райнхарт Клузе изрази дълбоко съмнение, че уравнението 21х15 ще излезе. „Планът разчита на значително участие на частния сектор, който трябва да вложи свои ресурси. Практиката показва, че този подход често не работи”, категоричен е Клузе.

Къде ще бъдат насочени инвестициите – в образование, в здравеопазване, в енергетика, в транспорт. Юнкер даде и конкретен пример - със строеж на училище в Солун, оборудвано с компютри.

Фарадж внася вот на недоверие срещу Юнкер като председател на ЕК

Евроскептиците в Европейския парламент ще внесат заедно вот на недоверие срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, к...

„Парите няма да паднат от небето. Затова разработихме план, който почива на два основни стълба. Първият е създаването на ЕФСИ. Вторият стълб е за създаване на рамка за стимулиране на инвестициите от страна на частния сектор. Вярвам, че ЕИБ, като банка с рейтинг „ААА” е най-добрата гаранция за тази рамка. Не можем да предвидим колко точно ще е растежът на всяка страна-членка от тази инициатива, но е важно да сме наясно, че растеж ще има за всички и че всички в ЕС сме заедно”, заяви Юнкер.

Председателят на ЕК увери, че инвестиционният план не означава, че ще се отклоняват пари от рамката на „Европа 20-20”.

При представянето на плана Юнкер предупреди, че за няколко години публичният дълг на ЕС е скочил от 60% от БВП на 90% от БВП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа