Юнкер обръща ЕС към финансови инструменти, които докараха кризата в САЩ

20463
Юнкер обръща ЕС към финансови инструменти, които докараха кризата в САЩ
Снимка: Getty Image/Guliver

Европейската комисия най-вероятно ще прехвърли част от бюджета си в специални финансови инструменти, за да може да реализира готвения от новия си председател Жан-Клод Юнкер инвестиционен план на стойност 300 млрд. евро.

Представяне на плана ще бъде направено утре, 26 ноември. Интересен факт е, че от Партията на европейските социалисти (ПЕС) вече обявиха, че застават зад Юнкер ако този план бъде реализиран така, както бившият премиер на Люксембург обещаваше. Припомняме, че в четвъртък, 27 ноември, в ЕП предстои вот на недоверие спрямо Юнкер заради скандала „ЛюксЛийкс”.

Фарадж внася вот на недоверие срещу Юнкер като председател на ЕК

Евроскептиците в Европейския парламент ще внесат заедно вот на недоверие срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, к...

Според EurActiv Юнкер планира да не настоява за по-големи вноски от страните-членки за инвестиции, особено след скандала с Великобритания заради необходимостта някои държави да дадат повече. Вместо това ще се заложи на прехвърляне на повече пари в специални инвестиционни фондове, като идеята е те да играят на борсата с инструменти с висок риск и да привличат частно финансиране за инфраструктурни проекти. Именно заради сложните финансови инструменти през 2007-2008 година финансовият сектор в САЩ буквално рухна и предизвика световната финансова криза.

Източникът, който съобщава новината, твърди, че обръщането към сложни финансови инструменти ще е от полза и за страните-членки, защото нямало да дават годишни такси за специалните инвестиционни фондове. Няма обаче все още яснота за какви цифри става въпрос по отношение на сложните финансови инструменти.

Новата идея може да предизвика още по-яростна реакция от страна на крайните националисти в Европейския парламент, начело с Найджъл Фарадж и Марин Льо Пен. Точно те инициираха вота на недоверие срещу Юнкер. Льо Пен вече каза следното по адрес на премиера на Люксембург: "Френските граждани ще са доволни да чуят, че благодарение на г-н Юнкер плащат повече данъци". Льо Пен визираше политиката на Люксембург по времето на Юнкер за привличане на големи корпорации, които да отклоняват печалбите си към Великото херцогство и така да избягват данъци.

Годишно бюджетът на ЕС е в размер на 140 млрд. евро. В периода 2014-2020 година европейската бюджетна рамка е около 1 трилион евро. През миналата година, в границите на Многогодишната финансова рамка, ЕС създаде „специални финансови инструменти”. Те се използват в подкрепа на малкия и среден бизнес, както и да финансират големи транспортни и енергийни проекти, без да трябва да се търси участие на търговски банки. Вместо банките, се гледа към пенсионните фондове и застрахователните компании. Такъв инструмент например е Connecting Europe Facility, като до 2020 година в него има 33,3 млрд. евро за железопътни и инфраструктурни проекти, които да свържат страните-членки на ЕС в една обща пътна мрежа.

Юнкер отрече да има вина за Люксембург - скандала

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отрече лична вина или конфликт на интереси във връзка с продължаващия скандал "Люк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа