Юнкер против Grexit: В Европа всичко е въпрос на компромиси

8141
Юнкер против Grexit: В Европа всичко е въпрос на компромиси
Снимка: Getty Images/Guliver

Моят опит ми казва, че простите отговори са грешни. В Европа няма прости решения. В Европа всичко е въпрос на компромиси. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер по време на изявление в Европейския парламент (ЕП).

„Аз съм против Grexit (излизане на Гърция от еврозоната, бел.ред.)“, заяви Юнкер. „Гръцката нация е прекрасна нация и да изхвърлим Гърция от валутния съюз не е нещо, което искаме или трябва да искаме“, каза още председателят на ЕК.

Гърция - Троянският кон на Москва?

Какви са плановете на Путин за Гърция? Русия няма пари в брой за Атина, но руските инвеститори вече доволно потриват ръце в очакване н...

Той обясни, че ЕС ще продължи преговорите с Атина. „Какво ще стане, ако ние спрем да си говорим помежду си“, попита реторично главата на Еврокомисията. Все пак той не пропусна да повтори, че гръцката делегация си е тръгнала от преговорите в петък, 26 юни. „Това е грешно. Не си тръгваш от преговори просто така“, отбеляза той.

Няма да има решение днес?

След като заяви, че простите отговори са грешни, Юнкер отбеляза, че решението на гръцкия въпрос „няма да се появи за една нощ“. „Ако го решим сега, то това ще е просто решение“, каза той.

По думите е време да се спре с нападките, като обърна внимание на думите на бившия вече финансов министър на Гърция Янис Варуфакис, който обвини европейските институции в тероризъм.

„Европейската комисия е готова да направи всичко, за да се постигне договореност“, каза председателят на ЕК. „Гърците и европейците могат да се доверят на ЕК“, завърши Юнкер.

Бързото влизане в Еврозоната няма да е добре за икономиката ни, смята Калфин

Нашата икономика е много по-назад от средната за Европа, затова, ако утре трябва да влезем в Еврозоната, това няма да е добре за икон...

Европейският парламент трябва да се изкаже относно проблемите между държавите в ЕС, а председателят на ЕП има право да се изкаже за ситуацията в Гърция, посочи също Жан-Клод Юнкер.

Говорейки за референдума в Гърция, на който нацията отхвърли предложението на кредиторите, Юнкер коментира: „Аз също уважавам мнението на гърците“. Той обаче заяви, че гърците са гласували по текст, който вече не е на масата. Тук Юнкер беше прекъснат от коментари и подвиквания в пленарната зала.

След прекъсването той продължи: „Гръцкият премиер знае много добре, че въпросът на референдума не е този, който ние договорихме. Въпросът е ирелевантен.“ Все пак той обърна внимание, че не трябва да „се задълбаваме с ненужни въпроси“ и „да оставим егото си настрана“.

"Вратата за преговори остава отворена. В същото време предварителните условия за начало на нови преговори по конкретна програма на европейския механизъм за стабилност все още не са налице", каза вчера германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с френския президент Франсоа Оланд.

Днес в Брюксел в 14.00 часа следва заседание на министрите на финансите от еврозоната. Очаква се пред еврогрупата новият гръцки министър Евклид Цакалотос да изложи писмените искания на кабинета на Алексис Ципрас. Ключовото искане е за анулиране на голям процент от гръцкия дълг, който възлиза на общо над 300 млрд. евро. Идеята досега твърдо се отказваше на Атина.

Юнкер: Благодаря на България, че ще участва в ЕФСИ

„Благодаря, Бойко! Благодаря, България!” това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред журналисти пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа