Юнкер ще лекува ЕК със силно политическо начало

12358
Юнкер ще лекува ЕК със силно политическо начало
Снимка: Getty Images

Жан-Клод Юнкер, един от кандидатите за председател на Европейската комисия и дългогодишен министър-председател на Люксембург, е готов да поведе борба, за да има в екипа си не бюрократи, а политици.

Той казва, че ЕС е изправен пред криза на доверието след дълговата криза и икономическия спад. 59-годишният политик е председател на групата на финансовите министри от еврозоната и кандидат председател на Комисията от най-голямата група в Европейския парламент, Европейската народна партия (ЕНП).

"Трябва да си глух и сляп, за да не разбереш, че на ЕС и Комисията се гледа с недоверие", казва Юнкер. Според него най-добрият начин за промяна на това схващане е да се акцентира върху политическата роля на Комисията, която да отговаря в по-голяма степен на притесненията на хората. 28-те комисари от всяка страна членка на ЕС трябва да бъдат високопоставени национални и европейски политици, за разлика от сега, когато някои от хората никога не са заемали управленчески постове. "Комисарите трябва да са политици, които знаят как да поемат своите отговорности", казва той, като си запази правото да отхвърля кандидатури, които не отговарят на тези изисквания.

Назначението на комисарите, по един от всяка страна членка, досега беше на базата на уговорки между правителствата. Тяхната роля е да прилагат политиките, съгласувани с лидерите на ЕС, а Комисията да прави предложения по няколко ключови области.

Председателят на Европейската комисия досега се избираше с гласовете от страните членки. Съгласно новите правила, той ще бъде избран от държавните и правителствени ръководители въз основа на резултатите от изборите за Европейския парламент на 25 май.

Предвид общата политика на Франция и Германия през последните месеци, според Юнкер, е особено важно френско-германският двигател в сърцето на ЕС да заработи отново. Той отбеляза, че Люксембург добре разбира позицията на двете държави, които водят ЕС по пътя напред. "Хората в Люксембург учат френски и немски, защото никой не иска да научи техния език. Това означава, че ние можем да разберем и двете страни, които често не са на едно мнение", казва Юнкер.

За главния си опонент, социалистът Мартин Шулц, който е сегашният председател на Европейския парламент, той не се изказа негативно. "Не смятам, че кампанията се състои в това да се говорят лоши неща за противника или да се изтъкват различия, когато няма такива. И двамата искаме бюджетна дисциплина и подкрепа за икономическия растеж. Това са двете страни на една монета", казва Юнкер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа