Юнкер завоалирано посочи "Сириза" за гръцкия "КОЙ"

12727
Юнкер завоалирано посочи "Сириза" за гръцкия "КОЙ"
Снимка: Getty Images/Guliver

Искам в еврозоната да останат 19 страни-членки на ЕС, както и членовете на еврозоната да се увеличават. За мен излизането на Гърция от еврозоната никога не е било на дневен ред, но това не означава, че винаги ще се съгласяваме с всичко, което иска Атина. Това изрично подчерта председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в специално обръщение на тема „Гърция”.

Люксембургският премиер каза и, че никой в Брюксел не е очаквал, че "Сириза" ще затвори всички врати. От страна на Европа вратата е отворена, заяви той, като поиска от Ципрас и правителството му да обяснят на гърците добре какъв е залогът и да е ясна картината на всеки гласоподавател, който ще отиде в неделя (5 юли) да гласува дали новите условия на кредиторите да бъдат приети или не. Никой не знае какъв ще е въпросът на този плебисцит, но "не" ще означава дистанциране от еврозоната, заяви Юнкер. Той изрази увереност, че обикновените гърци искат да са в еврозоната и апелира към гърците да го покажат на референдума.

Гърците подкрепят действията на правителството

След обявяването на временното затваряне на банките в Гърция, хиляди гърци се стекоха снощи в центъра на Атина, за да се противопоставя...

На въпрос дали ще има нова среща между Брюксел и Атина, Юнкер отвърна, че Брюксел "е предоставил възможности на гръцкото правителство, които преди това не са били давани". Той призна, че преди последните преговори не е имало такова ниво на разговора - между политици и от едната, и от другата страна. Не ни управляват технократи - това показахме с преговорите през миналата седмица с Атина, заяви Юнкер.

Моята цел е да имаме Европа, в която няма конфликт между национални интереси, а взаимно уважение. Няма нито една демократична държава в Европа, която да е над другите. Не може една страна да бъде обърната срещу останалите 18 в еврозоната, подчерта Юнкер. Не може да се забравя какви кредити е получила Гърция от останалите 18 членове в еврозоната, добави категорично той.

Ставаме свидетели на тактически и популистки игрички – в петък (26 юни) и събота (27 юни), заяви Юнкер. Не сме отправяли ултиматум към Атина, категорично подчерта Юнкер, като попита „КОЙ” е правил обратното? Всички недомлъвки накараха хората да се притесняват, добави той. И каза още, че гърците често са сменяли лицата, които са преговаряли, докато от страна на Европа такова нещо не е имало. Озадачен съм от поведението на г-н Ципрас, но гръцката страна има право да действа както намери за добре, заяви Юнкер.

Ирландия, Португалия, Испания, Кипър, Латвия – всички те минаха през тежки моменти и платиха много висока политическа цена, но след трудните им решения се виждат положителни елементи, подчерта Юнкер. Отговорността трябва да е приоритет, не индивидуалността. Страната, а не на партията, каза Юнкер.

Френски журналист: За гръцката трагедия фаталната грешка е на ЕЦБ

Седем години – това беше периодът, в който ЕЦБ успя да допринесе решително за положението в Гърция, пише в свой анализ френският ...

Научете в Expert.bg какви са били предложенията на Европа за Гърция при последните преговори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа