"Уол Стрийт Джърнал": Брюксел иска да ограничи енергийните връзки с Русия

24217
"Уол Стрийт Джърнал": Брюксел иска да ограничи енергийните връзки с Русия
Снимка: Getty Images

Брюксел възнамерява да ограничи правото на страните от ЕС да се договарят самостоятелно с Москва за доставки на газ, смята "Уол стрийт джърнъл" (WSJ).

В най-скоро време в ЕС ще бъде приет закон за създаване на единен европейски енергиен пазар, което е част от по-мащабни усилия на ЕС да интегрира енергийния пазар на ЕС, а също да "отучи" страни-членки от енергийно сътрудничество с Москва, се казва в коментар на американската медия, цитиран от БГНЕС.

Изданието предполага, че инициативата на Брюксел най-вероятно ще бъде посрещната със значителна съпротива от някои правителства, които получават немалко ползи от връзките си с Русия. Унгария например вече се обявява срещу такива ограничения.

Мерките ще засягат не само руския газ, но и проектите в атомната енергетика, а това ще рефлектира 6 страни-членки, включително България и Финландия.

Като първа стъпка Еврокомисията смята да увеличи ролята в преговорите между европейските правителства и Москва по сделките за доставки на газ, пише изданието.

Ако законът за единния енергиен пазар влезе в сила, правителствата на страните-членки ще трябва да информират Еврокомисията за преговорите си с Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа