В Германия се засилва натискът за общонационална забрана на ГМО

7017
В Германия се засилва натискът за общонационална забрана на ГМО
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Общо пет германски провинции притискат германския министър на селското стопанство Кристиян Шмид за федерален закон, с който да се забрани ГМО на германска територия, пише EUractiv.

Провинциите, които са най-активни по въпроса, са Долна Саксония, Баден-Вюртемберг, Северен Рейн-Вестфалия, Шлезвиг-Хощейн и Райнланд-Палатинат. Те вече са готови със законопроект, налагащ национална забрана за ГМО.

САЩ разочаровани, страните от ЕС сами ще решават за ГМО

САЩ изразиха загриженост от плана на ЕС да разреши на държави-членки сами да решават дали да внасят спорните генетично модифицирани (...

До момента Шмид е на позиция, че всяка провинция и местната власт в нея трябва да реши дали да наложи забрана на ГМО или не. Но особено Зелената партия е против да се стигне до ситуация, при която има провинции, забраняващи ГМО и такива, които позволяват отглеждането на генно-модифицирани култури. В края на юни вече излезе и юридическа оценка, че националната забрана на ГМО ще е далеч по-ефективен вариант. Други две проучвания обаче твърдят, че няма значение дали ще има забрана на ниво провинция или на национално ниво.

През 2010 година ЕК предложи национални забрани за отглеждане на ГМО, като предложението беше одобрено през юни миналата година. На европейска територия официално има разрешение за отглеждане на само една ГМО култура – царевицата MON810 на „Монсанто”. През 2012 година 129 000 хектара на територията на ЕС са използвани за отглеждане на ГМО, като над 90% се падат на Испания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа