В Италия днес избират президент окончателно

12241
В Италия днес избират президент окончателно
Снимка: Getty Images / Guliver

Парламентът и представителите на областите в Италия пристъпиха сутринта към гласуването на четвъртия решителен тур на президентските избори.

То започна в 8,30 ч. по Гринуич (10,30 бълг.време). Като се има предвид времето, за което хиляда сенатори, депутати и представители на областите ще пуснат бюлетините си в урните и времето за преброяване на гласовете, резултат може да се очаква към 12 ч. по Гринуич (14 ч. бълг.време).

Може ли Драги да е следващият президент на Италия?

Няма значение колко често Марио Драги го отрича, роденият в Рим председател на Европейската централна банка не може да спре да вижда ...

При предишните три тура в четвъртък и петък бе необходимо мнозинство от две-трети и главните политически парии бяха призовали членовете си да гласуват с бяла бюлетина, информира АФП.

За да бъде избран новият президент на Италия, вече е необходимо обикновено мнозинство. Премиерът Матео Ренци призова представителите на своята Демократическа партия да подкрепят съдията Серджо Матарела, който би могъл да получи подкрепата и на други политически сили.

Серджо Матарела е 73-годишен сицилианец, известен със своята сдържаност и честност. Бил е 25 г. парламентарист, пет пъти министър, а от 2011 е съдия в Конституционния съд, обяснява БГНЕС.

Припомняме ви, че на 14 януари президентът на Италия Джорджо Наполитано подаде оставка. Той подписа документа около 11.35 ч. българско време. По този начин държавният глава напуска заемания от него пост в продължение на 9 години, пише Corriere della Serra.


Италия ще избира нов президент на 29 януари

Италианският парламент на 29 януари ще проведе общо събрание, за да избере нов президент. Тази дата обяви председателката на Камарата н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа