В Русия: Шеврон иска дял в газопреносната мрежа на Украйна

49193
В Русия: Шеврон иска дял в газопреносната мрежа на Украйна

Американският енергиен гигант Шеврон се интересува от закупуването на дял в украинската газопроводна мрежа, която страната отваря за западни инвеститори, информира БГНЕС.

Миналата седмица Украйна прие закон, позволяващ на инвеститори от ЕС и САЩ да купят до 49% от Нафтогаз, която управлява газопроводната мрежа както за вътрешно потребление, така и за транзита на руски газ към Европа. ИТАР-ТАСС цитира трима източници, според които три компании са изразили интерес към сделката, като двама от тях потвърдили, че Шеврон е сред тях.

Шеврон отказа да коментира медийни спекулации относно бизнес дейността й, допълва ИТАР-ТАСС. Американската компания влезе в Украйна миналата година, когато подписа споразумение за споделяне на добива на шистов газ. Контролът върху газопроводната мрежа на страната е чувствителен въпрос и преди време Украйна отблъсна опитите на руския газов гигант Газпром да купи дял в Нафтогаз.

Русия спря доставките за Украйна заради спорове за дълга и цената на газа, което в миналото предизвика недостиг и в Европа. Москва спря кранчето за Украйна през юни, но до момента газът продължава да тече на запад без прекъсване.

Нафтогаз притежава най-големите мрежи за природен газ в света с близо 40 000 км газопроводи. Но според експерти вътрешната мрежа на Украйна се нуждае от значителни инвестиции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа