В Русия наложиха глоба по новия закон срещу хомосексуалността

16183
В Русия наложиха глоба по новия закон срещу хомосексуалността
Снимка: Getty Images / Guliver

Руски съд осъди журналистка, създала уебсайт в подкрепа на тийнейджъри с нестандартна сексуална ориентация, заради противоречив закон, забраняващ гей-пропагандата, насочена към непълнолетните.

Социалната мрежа, наречена "Деца 404", се използва от хиляди тийнейджъри, споделящи моментите, когато са разбрали, че са хомосексуални и преживяванията им, след като са признали това пред семействата, приятелите и учителите си.

26-годишната основателка на сайта, Елена Климова, написала във Facebook, че съдът я е признал за виновна в "пропаганда на нетрадиционни сексуални връзки сред непълнолетни" по закон, подписан от президента Путин, въпреки недоволството от правозащитници и знаменитости, сред които е и Мадона.

"Присъдата е глоба от 50 000 рубли (783 долара). Ще обжалваме", заяви Климова.

Делото е започнало след оплакване от "Младежка гвардия", младежкото крило на управляващата партия "Обединена Русия", което следи медиите и масовите комуникации.

"Поради решението на съда, сайтът "Деца 404" е застрашен от забрана, но основният ни приоритет е да решим въпроса законно", каза Иля Подсеваткин, лидер на "Младежка гвардия".

Миналата година Климова е била обвинена за същото нарушение, но съдът прекратил делото, считайки, че не е извършено нарушение.

Името на сайта идва от стандартното съобщение за грешка "404 файлът не е намерен", навявайки чувството, че хомосексуалните тиийнейджъри се чувстват различни и изолирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа