Вариант: Гърция като Черна гора - запазва еврото едностранно

10780
Вариант: Гърция като Черна гора - запазва еврото едностранно
Снимка: Gettyimages

Едностранната евроизация, въведена в Черна гора и Косово, които не са членки на еврозоната и на системата на Европейската централна банка, може да бъде теоретичен модел и за Гърция, в случай че излезе от еврозоната, пише виенският в. "Стандарт", цитиран от Танюг и Mediapool.

Косовският експерт Куйтим Добруна казва за вестника, че приемането на еврото за национална валута е довело до висока стабилност на цените и свеждане до минимум на риска от курсови разлики в Косово. Недостатъкът според него е, че Косово не разполага с почти никакъв инструмент за монетарна политика.

Вижте какво беше последното предложение на кредиторите към Гърция

Европейската комисия (ЕК) публикува последното проектопредложение, което е представила на Гърция преди премиерът на южната ни съседка А...

"Стандарт" припомня, че Черна гора и Косово са въвели еврото през 2002 г., след като гражданите са изгубили доверие в динара заради високата инфлация. Изданието добавя, че в световната монетарна система са се формирали два основни блока - доларов и евроблок.

В евроблока освен държавите на еврозоната и държавите, въвели еврото извън нея, влизат и страни като Дания, България, Македония, Босна и Херцеговина, които са фиксирали валутите си спрямо еврото.

Сред 59-те държави, включени в евроблока, са и онези африкански държави, които до втората половина на 20 век са зависели от страните, принадлежащи днес към монетарния съюз, посочва "Стандарт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа