Великобритания ще нанесе въздушни удари срещу ИД в Ирак

17767
Великобритания ще нанесе въздушни удари срещу ИД в Ирак
Снимка: Gettyimages

Британският парламент прие с голямо мнозинство законопроект на правителството, разрешаващ прибягването до въздушни удари в Ирак срещу групировката "Ислямска държава" (ИД). Това се случи по време на извънредно заседание на парламента днес, информира АФП.

Текстът официализира присъединяването на британците към международната военна коалиция, която се бори под ръководството на американците срещу ектремистката сунитска групировка. Той беше подкрепен от 524 депутати, а 43 гласуваха "против".

Белгия се включва с 6 изтребителя в мисията срещу ИД

6 белгийски изтребителя F-16 излетяха днес към военновъздушна база в Йордания. От там те ще се включат в силите на международната коали...

Законопроектът разрешава "използването на въздушни удари" в рамките на поисканата помощ от иракското правителство. Той постановява, че Лондон "няма да изпрати нито един британски войник в зоните на сражения".

Тази сутрин външният министър Филип Хамънд съобщи, че шест бомбардировача "Торнадо" на Кралските военно-въздушни сили, базирани в Кипър, ще участват в операциите на коалицията в случай на положителен вот. Шестте машини, снабдени с бомби, насочвани с лазер и ракети, вече извършват наблюдателни операции и вече ще могат да влизат много бързо в действие.

Приемането на законопроекта не се поставяше под никакво съмнение, тъй като британският премиер Дейвид Камерън си осигури подкрепата на лидера на лейбъристката опозиция Ед Милибанд.

Шаламанов: Не сме канени в коалицията срещу ИДИЛ

Има риск от нов терористичен удар в България. Това обаче е въпрос, който трябва да бъде отправен към ДАНС и МВР. Това призна в ефира на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа