Виктор Орбан се нуждае от промяна

23470
Виктор Орбан се нуждае от промяна
Снимка: Getty Images / Guliver

Унгарският премиер Виктор Орбан трябва да възприеме не толкова конфронтационна позиция, след като управляващата партия „Фидес” изгуби парламентарното си мнозинство на частичните избори в неделя, казват анализатори.

„Има нужда от промени. „Фидес” може да реши да бъде по-малко конфронтационна, но това е трудно, борбата е заложена в характера на партията, а тази стратегия бе функционална дълго време”, казва Акош Балог от консервативния блог Mandiner.hu.

След като дойде на власт през 2010 година, воденото от Орбан правителство имаше множество препирни заради спорни закони с ЕС, банки, международни компании и групи от гражданското общество. Неговият кабинет изгради и много тесни връзки с Москва, което предизвикваше смут във Вашингтон и Варшава. Миналата седмица Орбан прие Владимир Путин, въпреки че руският президент е отбягван в повечето европейски столици заради украинския конфликт.

В неделя на частичните избори в град Веспрем независимият кандидат Золтан Кеш спечели 43% от гласовете, докато кандидатът на „Фидес” поулчи едва 33%. Сега „Фидес” и неговите коалиционни партньори от Християндемократическата партия имат 131 депутат в 199-местния парламент. След три изборни победи през 2014 година допреди няколко месеца Орбан изглеждаше непобедим. Но подкрепата за „Фидес” спадна през октомври след масовите протести заради предложен данък върху интернет, който по-късно отпадна. А данните показват и че гласоподавателите на „Фидес” във Веспрем не са били много активни във вота.

Загубата отне на Орбан мнозинството от две трети, което даваше на правителството му възможността да приема конституционните поправки, които според критиците му са подронили демократическите принципи и са ограничили основните свободи. „Резултатът има дълбоко символично значение, въпреки че партията все още има пълен контрол”, казва Корнелия Магяр от Унгарския прогресивен институт.

Не се очаква чудо

Корупционните скандали и разривът в десния лагер, особено този между Орбан и медийния магнат и дългогодишен негов съюзник Лайош Шимишка, подрониха още повече подкрепата за тях. „Ясно е, че нещо се е променило в обществото от октомври насам. Видяхме как „Фидес” реагира на това, като се опитва да доминира на политическата сцена с консервативни теми като затварянето на магазините в неделя или чрез засилващата се враждебна реторика срещу мигрантите”, казва Магяр.

Ксаба Тот от либералния унгарски мозъчен тръст „Републикон инститют” смята, че „Фидес” ще се опита да запази позициите си и да всява разцепление сред опозицията. „Не могат и няма да бъдат правени промени. Трудно е да се променят политиките на „Фидес”, тъй като те отразяват природата на Орбан”, казва Тот. Въпреки това скоро са възможни козметичните промени.

„Може да видим повече стилови и по-малко съществени промени”, казва Петер Креко от консултантската група „Политикал капитал инститют”. Въпреки това победата на независимия кандидат в неделя не предвещава връщане за слабата и разделена опозиция. „Не бих очаквал чудо”, казва Креко. Резултатите от изборите на опозиционните партии във Веспрем бяха по-ниски дори от тези на „Фидес”, която остава най-популярната партия в Унгария. Не е ясно какви стъпки ще предприеме „Фидес” сега. Орбан даде малко информация за това в съобщение във „Фейсбук”. „Урокът е, че не трябва да почиваме на стари лаври”, написа той.

АФП

Орбан загуби квалифицираното мнозинство в Унгария

Консервативният унгарски премиер Виктор Орбан загуби при частични избори в неделя "супермнозинството" си в парламента, с което разполаг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа