Военните учения в Украйна – обмен на опит и натиск над Русия

9726
Военните учения в Украйна – обмен на опит и натиск над Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Този понеделник, 20 юли, на Яворския полигон в Украйна започнаха международни военни учения. В тях участват две хиляди военни от 18 държави, сред които САЩ, Полша, Великобритания, Румъния, Грузия, Литва и България. Ученията ще продължат до края на месеца. По-рано командващият сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик Бен Ходжис заяви, че Вашингтон разглежда възможността за разширена подготовка на украинската армия. През април тази година 300 американски десантчици започнаха обучение на украинските военни на същия този полигон близо до град Лвов.

Председателят на базираната във Вашингтон организация „Център за източноевропейски перспективи“ Николай Воробиев мисли, че военните учения имат не толкова практичен, колкото символичен характер – все пак става дума за няколкостотин пехотинци. Те не могат да повлияят силно на военната обстановка и готовността на въоръжените сили на Украйна. Практическият ефект не е толкова висок, но за неопитните национални гвардейци ще изиграе роля – особено за тези, които не са участвали в реални бойни действия, и за тези, които не са участвали преди в учение с американски войници. От друга страна, за батальони ветерани като „Азов“ това учение няма да има съществена роля. Истина е, че американците искат да научат украинските сили на водене на хибридна война, защото това е новият вид война, която Русия води срещу Украйна. „Според мен учението има повече символичен политически характер – САЩ са готови да окажат на Украйна помощ, в това число подготвяйки нейните военни“, каза Воробиев.

Заобикалянето на Украйна ще струва скъпо на "Газпром"

Плановете на Русия за заобикалянето на Украйна като маршрут за газовите доставки към Европа ще струва на руската държавна компания &bdq...

„Учението е обмяна на опит, но и натиск срещу Русия“, е мнението на експерта. Русия се страхува от приближаването на НАТО към нейна територия, а същевременно от април насам НАТО провеждат постоянно военни учения на територията на Украйна, все по-близо и по-близо до руската граница. Американците поддържат Украйна и ако се наложи ще доставят на страната оръжие.

„От края на Студената война НАТО намаляваше присъствието си в Европа“, продължава Воробиев. Тогава Русия се разглеждаше като партньор, а не като опонент. А сега мощта на НАТО на континента расте. Великобритания поиска ядрени ракети. Полша и балтийските страни също искат помощта на САЩ. „Смятам, че следващата крачка ще е военна помощ за Украйна“, каза експертът. Той отбелязва, че към открита конфронтация с Русия не е готов никой, затова и администрацията на президента Барак Обама действа внимателно, даже и когато изпраща военни на територията на Украйна. А и мандатът му на президент изтича след година и половина – дотогава Киев едва ли ще получи военна помощ.

На въпроса какви са очакванията на Украйна от тези учения, Воробиев е лаконичен –„мероприятието е символично“. Кремъл в последната година работи за това да раздели Европа по украинския въпрос. „Целта му е не само да вбие клин между САЩ и Европа, но и между самите европейски страни по украинския въпрос. Сееха се митове, че в страната се води гражданска война, че областта е в историческата сфера на интереси на Русия, че никой от европейските съюзници в НАТО не е готов на война заради абстрактни понятия като демокрация“, каза Воробиев. Тези учения разсейват всичко това. Показват, че европейците и военно, и политически остават заедно, остават верни на принципите на демокрация, на избрания от тях европейски курс. Те остават на страната на Украйна и са готови да дадат отпор на руската агресия. От гледна точка на Украйна ученията показват, САЩ са зад нея, изпращайки свои военни. „Не на последно място трябва да се отчете, че Украйна има шансовете да влезе в НАТО, ако не в близкото бъдеще, то поне в дългосрочна перспектива“, каза в заключение експертът.

RFI

Киев обяви за персона нон грата руски дипломат в Украйна

Външното министерство в Киев обяви за персона нон грата и. д. генерален консул на Руската федерация в Одеса, съобщи Службата за сигурно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com