Войната на нерви около гръцкия дълг продължава

22763
Войната на нерви около гръцкия дълг продължава
Снимка: Gettyimages

Германският канцлер Ангела Меркел изключи възможността от по-нататъшно отписване на гръцки дълг. Същевременно а представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) заплаши със спиране на финансирането на гръцките банки, ако Атина не се съгласи да поднови своето спасително споразумение, предаде Ройтерс.

"Вече имаше доброволно отписване от частни инвеститори; Гърция вече бе освободена от милиарди чрез банките. Не предвиждам по-нататъшна "подстригване" на дълга". Това каза Меркел в интервю, публикувано в днешния брой на в. Die Welt.

ЕЦБ няма да участва в орязяване на дълговете на Гърция

Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да вземе участие в каквито и да са били орязвания на дълговете на Гърция. Това заяви Беноа К...

"Европа ще продължи да проявява солидарност към Гърция и към останалите държави, засегнати силно от кризата, ако тези държави предприемат реформи и усилия за икономии", допълни немският канцлер, цитирана от БТА.

Ерки Ликанен, който е член на Управителния съвет на ЕЦБ и управител на централната банка на Финландия, заяви, че ако Гърция не остане в спасителната програма, финансирането ще спре.

От своя страна германският финансов министър Волфганг Шойбеел призова новото правителство на Гърция да се откаже от амбициите си за отписване на гръцкия дълг. „Ако бях отговорен гръцки политик, то не бих водил дебати за опрощаване на задълженията“, каза министърът в интервю за Die Welt.

По думите му, „този, който е наясно с финансирането на гръцкия дълг, разбира, че до 2020 г. не може да има никакви проблеми“, информира агенция "Фокус".

Излизане на Гърция от еврозоната било управляемо

Излизане на Гърция от еврозоната би било "управляемо", дори ако е скъпо и доведе до повишаване на безработицата, заяви високопоставен...

Гръцкото министерство на финансите обяви, че е избрало консултантската компания Lazard да я съветва за дълга, голямата част от който иска да бъде опростен.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис съобщи, че е натоварил компанията да съветва Министерството на финансите за публичния дълг и по управлението на финансовата политика. Това се посочва в комюнике, информира АФП.

Изборът явно не е случаен. На въпрос в петък по радио BMF Bussiness, Матийо Пигас, вицепрезидент на Lazard за Европа, препоръча съкращаване наполовина на дълга, който държат публични кредитори. Това представлява намаление с около 100 милиарда евро от близо 320, колкото е дългът (към 175% от гръцкия БВП).

Френско-американската делова банка вече е съветвала Гърция в периода 2010-2012, а сега е съветник на гръцкия фонд за банково преструктуриране, припомня БГНЕС.

Меркел: Няма как дългът на Гърция може да бъде отписан

Канцлерът на Германия Ангела Меркел не вижда възможност за отписване на външния дълг на Гърция. "Частните кредитори отказаха да направ...

Преструктурирането е абсолютно необходимо. То не само е необходимо, но е възможно, смята Пигас, като отбелязва, че "Гърция се е превърнала в лаборатория на онова, което може да е утрешна Европа". Мисля, че трябва да се намали наполовина дългът, който държат публичните институции в Гърция, обяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа