Вот на гнева във Франция

56760
Вот на гнева във Франция
Снимка: Getty Images / Guliver

След първия тур от местните избори във Франция, които бяха белязани от изключително ниска избирателна активност и силен пробив на крайната десница, днес френският президент Франсоа Оланд усети целия натиск на тежкото неодобрение, с което французите наказаха политиката му.

Като 38,72% от избирателите не застанаха пред избирателните урни - нещо небивало за местни избори, французите изразиха недоверието си към управляващата левица в рамките на първия изборен тест две години след идването на президента социалист на власт.

Големият победител от изборите е „Национален фронт” на Марин льо Пен. Крайнодясната партия се наложи като третата политическа сила в страната, разбивайки двупартийното ляво-дясно противоборство.

Резултатът на партията, на места изключително висок, й дава шансове на втория тур да спечели в големи градове като Безие или Перпинян – невиждано положение от 1995 година насам. Кандидатът на „Национален фронт” Стив Бриоа успя да спечели още на първия тур изборите в Енен-Бомон, като надви досегашния кмет социалист. „Ние сме авангардът на националната реконкиста”, заяви триумфиращо той.

Левицата – от социалистите до техните сподвижници от Зелената партия и опозиционната Комунистическата партия, обявиха, че за втория тур от местните избори ще се обединят, за да възпрепятстват напредъка на националистическата партия. Социалистическата партия (СП) също така реши да се оттегли от няколко града, където нейните кандидати се класираха зад тези на десницата и крайната десница.

СП, която претърпява главоломен срив, получи истинска плесница. Според неофициалните резултати на вътрешното министерство десницата ще получи 46,54% от гласовете на първия тур, а левицата - 37,74%. „Национален фронт” вероятно ще бъде представен само в няколко общини, както се вижда от резултата му - 4,65%.

Вот на гнева

Полученият от СП шамар поднови спекулациите за основен ремонт в кабинета и за отстраняването на премиера Жан-Марк Еро. „Това е вот на разочарованието, вот на гнева”, коментира бившият премиер от дясната партия „Съюз за народно движение” (СНД) Жан-Пиер Рафарен. „Очакваме правителството да се вслуша в него”, добави той.

Говорителят на правителството обаче заяви, че не вярва да има „промяна” в политиката на правителството. „Напротив, вярвам, че силата на правителството би била в поддържането на курса на започнатите политики и реформи, не всички от които са дали своите плодове”, обясни говорителят.

Въпреки че бе задмината в някои градове от „Национален фронт”, десницата (СНД и неговите центристки съюзници) извлича полза от недоволството. Според председателя на СНД Жан-Франсоа Копе, който триумфално бе преизбран в град Мо, голямата дясна партия „е в процес на прераждане след две трудни години”.

СНД вече отказа да оттегли свои кандидати в полза на тези от СП, които са в по-добра позиция, за да попречи на избирането на кмет от „Национален фронт”. Копе увери, че между СНД и „Национален фронт” не е възможен никакъв алианс. Той също така подчерта, че партията няма да отправя призиви към своите избиратели да подкрепят СП или крайната десница. Изявлението бе посрещнато от депутата социалист Ян Галю с коментара, че щом функционира еднопосочно, „републиканският фронт” е обречен на смърт.

Това обаче е твърде слаба утеха за левицата – в Париж кандидатът на социалистите Ан Идалго изглежда в позицията да спечели на втория тур на изборите. На първия тур обаче тя обаче бе задмината от бившия министър на Никола Саркози - Натали Косюско-Моризе.

Двама министри от настоящия кабинет все пак спасиха честта на социалистите – там, където в листите присъстват външният министър Лоран Фабиюс и министърът на труда Мишел Сапен, социалистите са с убедителна победа.

АФП

Слабо участие на местните избори във Франция

Крайната десница води в няколко френски града в неделя в първия кръг на местните избори, белязани от упадък на левицата и леко подобр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа