Време за борба с корупцията в Украйна

60966
Време за борба с корупцията в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Новият президент на Украйна, милиардерът Петро Порошенко, проведе предизборната си кампания, обещавайки на гласоподавателите реформи за прекратяване на клептокрацията, която бе характерна за управлението на предишния президент Виктор Янукович

Избирането му бе кулминация на желанието за реформи, което демонстрираха през зимата украинците на Майдана, където по време на протести срещу режима на тогавашния президент Виктор Янукович загинаха най-малко 100 души.

ЕК е отпуснала първия кредитен транш от 500 млн. евро за Украйна

Европейската комисия е отпуснала първия кредитен транш в размер на 500 млн.евро в рамките на макрофинансовата помощ за Украйна, предаде...

„Има огромно желание и стремеж за истински промени”, казва Сара Менделсън, анализатор от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. „Въпросът за прозрачността бе в основата на исканията на хората от Майдана. Когато украинците гласуваха за Порошенко, всъщност те гласуваха за това”, казва тя.

Препоръчителни промени

„Ще има нова правоохранителна агенция. Тя ще разследва корупцията в политиката, което означава злоупотребата с власт и присвояването на фондове, извършени от високопоставени длъжностни лица”, казва Дариа Каленюк, изпълнителен директор на Центъра за действие срещу корупцията в Киев.

Друга неправителствена група – „Трансперънси интернешънъл-Украйна”, излезе с манифест за необходимите промени. Списъкът се състои от няколко страници. Сред исканията е и защитата на така нареченото „разобличаване” – случаите, в които държавни служители информират властите за нередности, които са им известни. Каленюк казва, че това изисква културни промени. В миналото разкриването не бе поощрявано, нито подкрепяно.

Реформите ще почакат до парламентарните избори

Украинската Рада ще препоръча на Порошенко да въведе военно положение

Върховната рада ще препоръча на президента Петро Порошенко да въведе военно положение на територията на Донецка и Луганска област. Пр...

Настоящият парламент е същият онзи парламент, който работеше по времето на Янукович. Ето защо според радетелите за реформи депутатите ще блокират всяко усилия за промени в системата.

Антикорупционните групи казват, че именно заради това новите парламентарни избори трябва да отстранят редица законодатели, които подкрепяха режима на Янукович. В реч по време на встъпването си в длъжност Порошенко обеща нови избори до края на 2014 година. Активистите обаче не искат да чакат толкова дълго. Много хора предлагат провеждането на избори до 3-4 месеца, за да не се загуби набраната инерция.

„Съществува огромно движение, наречено „Партньорство за открито правителство”, част от което е и Украйна”, казва Менделсън. „То се бори за солидно гражданско общество, което подкрепя закона, свобода на информацията, бюджетна прозрачност и финансова откритост от страна на длъжностните лица. Украйна се е подписала под това”, казва тя.

Според Каленюк пък страната й се намира в момент, който не бива да бъде пропилян. „Украйна има уникалния шанс да промени системата си до положение, в което корупцията ще бъде изключение от правилото, а не правило”, казва тя. „Но ние трябва и да разберем, че без натиск от гражданското общество, международните организации и международната общност Украйна и нейното правителство няма да се променят”, завършва тя.

Voice of America

Медведев: Подновяваме доставките на газ за Украйна след плащане на дълговете и предплата

„Безплатното свърши”, написа в страницата си в със „Фейсбук” премиерът на Русия Дмитрий Медведев по повод на то...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа