Все още значителна част от бившия Източен блок одобрява лидерството на Русия

15829
Все още значителна част от бившия Източен блок одобрява лидерството на Русия

Все още значителна част от обществата в държавите, които са или бивши сателити на Съюза на съветските социалистически републики (СССР), или са били част от него преди четвърт век, имат предимно позитивно отношение към лидерството на Руската федерация днес. Това гласи ново анкетно проучване, проведено в страните от бившия „Източен блок“, на участниците в което е бил задаван следният въпрос: „Одобрявате или не работата на руското лидерство?“

Според проучването, проведено от Gallup International, 40 процента от българите са склонни да одобрят господството на Русия, което нарежда страната ни сред тези бивши сателити или членки на СССР, където значителна част от населението има позитивна представа за влиянието на Кремъл. Това нарежда българското общество на 11-о място по одобрение на руското лидерство от общо 27 общества, които са включени в проучването.

Половината от 100-те най-богати милиардери в света са от САЩ и Русия

Едва 1% от земляните притежават половината от цялото световното богатство. 100-те най-богати милиардери на Земята разполагат с общо бл...

Най-позитивно към лидерството на Руската федерация е отношението на хората в страните от Централна Азия, които са и бивши членки на СССР. Най-големите почитатели на Русия са жителите на Таджикистан.93% от таджикистанците одобряват руското господство. Следват Киргизстан (79%), Казахстан (72%),  Армения (66%), Узбекистан (62%) и Беларус (62%).

На русофили и русофоби се делят много от обществата от Балканския регион. 49% от сърбите и 50% от черногорците имат позитивна представа за руското влияние. Същите са данните и за Молдова, където 50% от населението е русофилски настроено.

В класацията следват Азербайджан, България и Република Македония, където съответно 46, 40 и 39 процента от хората имат позитивно отношение към руското лидерство.

В следващата група от държави русофилските нагласи също са силно изразени, но са по-скоро изключение. Това са Латвия (25%),  Босна и Херцеговина (25%), Естония, където има значително руско малцинство – 25%, Унгария (24%), Словакия (21%), Грузия (16%) и Чехия (16%).

Русия блокира резолюция на ООН за малайзийския Боинг

Съветът за сигурност на ООН днес не прие резолюция за създаването на трибунал за преследване на виновните за авиокатастрофата на мала...

Абсолютно незначителни са позитивните нагласи към руското лидерство в Румъния, където едва 15% от населението гледа с добро около на Кремъл. Съвсем минимални са и проруските настроения в Литва (14%), Словения (13%), Хърватия (12%), Германия (11%), Косово (8%) и Полша (7%)

Украйна, оказва се, е страната с най-слабо одобрение към действията и влиянието на Кремъл. Едва 6% от украинците са склонни да одобрят господството на Руската федерация.

Използвани източници: Rating World Leaders: What People Worldwide Think of U.S., China, Russia, the European Union and Germany (by Gallup); Radio Free Europe/Radio Liberty.

Aвтор: Теодор Спасов

Путин гледа на север

Кремъл обяви, че новата му морска стратегия е изготвена в отговор на „недопустимите“ планове на НАТО да приближи военната с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com