Външните министри на ЕС със спешна среща заради Мариупол

18580
Външните министри на ЕС със спешна среща заради Мариупол

Външните министри на страните членки на Европейския съюз ще се съберат на извънредна среща на 29 януари. Причината е ракетната атака в украинския град Мариупол, извършена вчера от проруски сепаратисти, при която загинаха 30 души. Това съобщи върховния представител на Евросъюза за външната политика и сигурност Федерика Могерини, предаде ТАСС.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров разговаря по телефона с Могерини, като настоя за обективно разследване с участието на ОССЕ на последните артилерийски бомбардировки на Донецк и Мариупол.

Той подчерта, че ако украинските сили бяха приели предложението на президента на Русия Владимир Путин от 15 януари за бързо изтегляне на тежкото въоръжение от линиите, определени в минския меморандум от 19 септември 2014, трагедията в Донецк и Мариупол можеше да се избегне.

Но вместо това, посочи Лавров, Киев пое курс на по-нататъшна милитаризация и нареди да бъдат засилени военните действия, се посочва в съобщението, качено на сайта на руското външно министерство.

Лавров изрази надежда, че ЕС няма да подкрепи такъв разрушителен за Украйна курс и ще постигне съгласие от страна на украинското ръководство за започване на политическо уреждане на ситуацията.

САЩ се сетиха да се обезпокоят от случилото се в Мариупол

След вчерашната атака на проруски сепаратисти в Мариупол, Щатите най-сетне изразиха позиция. Президентът на САЩ изрази дълбока загриж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа