Върховната рада одобри частична мобилизация на украинската армия

10764
Върховната рада одобри частична мобилизация на украинската армия
Снимка: Getty Images/Guliver

Парламентът на Украйна одобри частична мобилизация на въоръжените си сили заради "намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна".

275 депутати одобриха мобилизацията, поискана от и. д. президент Александър Турчинов, заради "влошаването на политическото положение в страната...и намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна. 33 депутати не участваха в гласуването, нито един не беше против, пише БГНЕС.

Депутатите одобриха също отпускането на още близо 6,9 милиарда украински гривни (530 милиона евро) за гарантиране на бойната готовност на въоръжените сили. Вчера Кримският полуостров, който от края на февруари е окупиран от руски войски, гласува с 96,77% за присъединяване към Русия.

Турчинов определи референдума като "голям фарс". "Русия се стреми да прикрие агресията си в Крим с голям фарс, наречен референдум, който никога няма да бъде признат нито от Украйна, нито от цивилизования свят", заяви Турчинов пред депутатите.

Депутат от партията на бившия премиер Юлия Тимошенко Баткивщина иронизира от своя страна "сензационните резултати" в Крим. "Очаквахме 101% предвид начина, по който беше организиран референдумът", заяви Микола Томенко на заседанието на парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа