Вътрешна опозиция – руски депутати искат Путин да не налага сам санкции

24061
Вътрешна опозиция – руски депутати искат Путин да не налага сам санкции
Снимка: Gettyimages

Петима депутати от партия „Справедлива Русия” - Дмитрий Гудков, Валерий Зубов, Сергей Петров, Сергей Доронин и Михаил Сердюк, внесоха изненадващ и провокативен законопроект в руската Дума. Руските народни представители искат президентът Владимир Путин и правителството да не могат самостоятелно, без одобрението на парламента, да налагат икономически санкции и да се премахнат сегашните контрасанкции срещу Запада. Точно този инструмент Русия използва като контра срещу санкциите на ЕС и САЩ заради кризата в Украйна.

Според депутатите обаче тази практика не съответства на руската конституция, предаде РБК. В мотивите към законопроекта, който е поправка на руския федерален закон "За специалните икономически мерки" и на Закона за безопасността, руските народни представители визират и конкретна практика – ембаргото от август миналата година, което нарушавало правото да се използват„способностите и имуществото за предприемаческа дейност”. С ембаргото от август миналата година, което засегна доста селскостопански стоки, не се позволява внос на „доброкачествени и безопасни за здравето на руските граждани продукти”. Ембаргото нарушава икономическият цикъл на много руски предприятия, чиято дейност е построена на отношенията зад граница и те нямат алтернатива, за да продължат съществуването си, смятат депутатите.

Брюксел: Руското ембарго още не пречи на млечните ви продукти

Засега Европейският съюз няма да оказва специална помощ по отношение на производството на мляко и млечни продукти в България. Това стан...

Освен това петимата цитират чл. 55 от руската конституция, в който се казва, че правата и свободите на руските граждани могат да бъдат ограничени само с федерален закон, а такъв за налагане на ембарго не е приет. Тогава руският президент действа с указ, т.е. по-ниско ниво на юридическа мярка. Отделно такъв закон се приема само за защита на „основния конституционен порядък, морала, здравето, правата и законовите права на други лица, отбраната и националната сигурност”.

В заключение народните представители са категорични – не е имало нито обществено, нито експертно обсъждане, не е имало и разговори с бизнеса какви ще са последствията от налагането на руското ембарго.

Интересен факт е, че петимата депутати бяха против закона, с който беше забранено на американски граждани да осиновяват русначета (бел. ред. – закон "Яковлев").

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа