Вътрешните министри на ЕС се разбраха за схемата за връщане на нелегални мигранти

4171
Вътрешните министри на ЕС се разбраха за схемата за връщане на нелегални мигранти
Снимка: Getty Images / Guliver

Вътрешните министри на ЕС одобриха програма за връщане на нелегалните икономически имигранти от страните на Общността в държавите, от които произлизат, като част от европейската миграционна политика, става ясно от съобщение на Съвета на министрите.

Нужни са адекватни финансови ресурси, за да се увеличи ефективността на схемата за връщане, като особено внимание трябва да се обърне на помощта за страните членки, изпитващи голям миграционен натиск, пише в официалното съобщение след срещата.

На срещата на ЕС Бъчварова постави въпроса за Шенген, въпреки че не беше в дневния ред

Благодаря на България за усилията, които полагате за защита на външната граница на съюза, независимо, че не сте член на Шенген. Това ка...

Фондът за убежище, миграция и интеграция ще подкрепи съществено страните членки в техните национални програми за дейностите по връщане на мигрантите в размер на 800 млн. евро, са решили днес министрите.

Съветът на министрите също така взе решение за увеличение на бюджета за борба с имиграционната криза с над 400 милиона евро. От тази сума 300 млн. отиват за съседни на ЕС страни, в които пребивават бежанци.

"Съветът утвърди допълнителна финансова помощ в отговор на имиграционната криза. По ускорената процедура Съветът прие проект за промяна на бюджета за 2015 година, който засилва подкрепата на ЕС в областта на имиграцията с 401,3 млн. евро“, се казва в изявление.

Преди срещата външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви, че Европейският съюз ще изготви правни рамки за депортирането на икономическите мигранти от страните на общността. Политика на връщане е критикувана понастоящем за неефикасността си, а мнението на Аселборн беше подкрепено от няколко вътрешни министри при пристигането им в Люксембург. "За начало трябва да бъдат създадени (правни) рамки и след това в близките седмици и месеци да се направи всичко, особено в рамките на срещата на върха във Валета (столицата на Малта). След това ще работим със страните, от които произлизат имигрантите, за да конкретизираме процедурите по връщането на имигрантите", каза Аселборн.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com