Във Франция арестуваха кандидат-джихадист, планирал атака срещу моряци

5702
Във Франция арестуваха кандидат-джихадист, планирал атака срещу моряци
Снимка: Getty Images

Десет месеца след атентатите в Париж през януари, млад мъж, който поддържал контакт с френски джихадист в Сирия и е подготвял атака на военни в Тулон е бил арестуван от службите за сигурност, предаде БГНЕС.

25-годишният мъж бе обвинен за организиране на престъпна група с терористични цели, съобщи във вторник съдебен източник вторник, потвърждавайки информация на Canal +.

"Вашингтон Таймс" твърди: ИД се настанява на Балканите

Постъпват все повече разузнавателни данни, че терористичната групировка „Ислямска държава“ възнамерява да се внедри на Балк...

"Поставен под наблюдение от една година заради неговата радикализация и публичната му подкрепа за джихадистките идеи", младият мъж "се е опитал да се снабди с материали, за да премине към действия", а именно "насилствени действия срещу военни от военноморските сили в Тулон", съобщи френското МВР.

Заподозреният е попаднал в прицела на разузнавателните служби заради неуспешния му опит през октомври и декември 2014 г. да отидете в Сирия, според няколко източници. Оръжието, което получил по пощата, било боен нож и качулка. Арестуван е в края на октомври. По време на следствието е признал, че е в контакт с французи, които са в Сирия в редиците на джихадистката групировка „Ислямска държава”. Те "през интернет са го накарали да предприеме действия", сочи източник, близък до разследването. Френският джихадист, който е бил в Сирия, е обвинен и попада в затвора за няколко месеца за отправяне на заплахи за насилие срещу изданието „Шарли Ебдо” (Charlie Hebdo) през 2012 г., каза източникът. Именно той е препоръчал на младежа от Тулон да си купи пистолет.

Задържаният си е признал, че е подготвял атака срещу моряци от военноморската база в Тулон. Според полицейски източник, той все още не е имал много конкретен план.

Атаките на французи, завръщащи се от Сирия, или поддържащи контактт с други джихадисти на място, са един от основните страхове на разузнавателните служби. В средата на октомври е имало, според официалните данни, над 500 французи в Сирия или Ирак, където ИД води бойни действия, 250 са се върнали , а 750 са изразили желание да отидат там. Около 150 са убитите.

Турски самолети спасяват джихадисти от Сирия

„Бойците на „Ислямска държава“ са извеждани от Сирия с турски самолети, за да се спасят от руските авиоудари“, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com