Във Франция приемат закон, който позволява на властите масово подслушване

9299
Във Франция приемат закон, който позволява на властите масово подслушване
Снимка: Getty Images / Guliver

Френски депутати се готвят да приемат нов закон, който ще даде на държавата широки правомощия за подслушване на свои граждани.

Той е част от редица правителствени реформи, провеждащи се на фона на продължаващите джихадистки заплахи във Франция след атентатите над редакцията на в. "Шарли ебдо" през януари тази година, предаде АФП.

Новата мярка ще позволи на властите да шпионират дигиталните и мобилните комуникации на всеки, който е свързан с терористично разследване без, както беше до сега, да се иска разрешение от съдия. В рамките на новия закон също така доставчиците на интернет и мобилните оператори ще бъдат задължени да предоставят информация на властите без предварително съдебно разпореждане за това.

Проектозаконът в момента се радва на широка популярност, в това число и на двете основни политически партии в страна, което означава, че е почти сигурно, че той ще бъде приет при днешното гласуване, независимо от опозицията на крайнолевите и зелените.

След като бъде одобрен, той ще позволява дори инсталирането на записващи устройства в домове, както и на устройства, записващи всяко натискане по клавиатурата.

Най-спорната част от новият закон обаче е предложението за т. нар. "черни кутии", които интернет доставчиците ще бъдат принудени да инсталират, за да маркират подозрително поведение онлайн като например определени думи, които някой пише на клавиатурата си, какви сайтове посещава, или с кого комуникира онлайн.

Освен вътрешна съпротива от някои политически партии в страната проектозаконът предизвика критики и от страна на защитници на човешките права като "Амнести интернешънъл". "Този законопроект е твърде неясен, прекалено всеобхватен и поставя прекалено много въпроси без отговор. Парламентът трябва да осигури това, че целта на мерките е да защитава хората от терора, а не нарушава техните основни права", каза директорът на организацията за Европа Гаури ван Гулик.

В същото време социологическо проучване, публикувано миналия месец показва, че близо две трети от французите предпочитат техните свободи да бъдат ограничени в името на борбата срещу екстремизма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа