Във Франция удариха мрежа за изпращане на бойци в Сирия

11967
Във Франция удариха мрежа за изпращане на бойци в Сирия
Снимка: Getty Images / Guliver

Френската полиция започна операция в цялата страната за унищожаването на мрежа за изпращане на бойци в Сирия.

Елитни и антитерористични звена на силите на реда са направили проверки на десетина адреса основно в южния регион Тулуза. Акцията е обхванала също и в Париж и северния регион Нормандия, съобщи източник, пожелал анонимност.

Френско семейство отиде на джихад в Сирия

 Френската прокуратура разследва изчезването на 11-членно семейство, за което се предполага, че се е присъединило към джихадистите...

Няма информация колко души са арестувани.

През последните месеци във Франция, където се намира най-голямата мюсюлманска общност в Европа, стотици френски граждани открито се присъединиха към джихадистки групировки в Ирак и Сирия. Те дори призовават останалите мюсюлмани да се присъединят към тях и да извършват атентати в страната, пише АФП.

В средата на ноември групировката "Ислямска държава" (ИД) публикува видеоклип, в който трима френски граждани, въоръжени с автомати "Калашников", изгарят паспортите си и призовават мюсюлманите да извършват нападения във Франция. По същото време бе публикувано и видео с екзекуция, в което участва най-малко един френски гражданин от малко село в Нормандия, който е приел исляма в младежките си години.

Почти 1000 френски граждани са се присъединили към джихадистите в Ирак и Сирия. Около 400 от тях се смята, че в момента участват в боевете на терен, а 50 души са убити, информира БГНЕС.

Над 900 французи воюват на страната на екстремистите в Сирия и Ирак

Близо 930 граждани на Франция, а също установили се на нейна територия чужденци, участват в бойните действия в Сирия и Ирак на страната...

Според данните, публикувани във вестник Monde през ноември, около една четвърт от присъединилите се към джихадистите са приели исляма в даден етап от живота си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа