Wall Street Journal: ЕС готви санкции срещу ВТБ

15029
Wall Street Journal: ЕС готви санкции срещу ВТБ

Една от четирите най-големи руски банки – ВТБ (Внешекономбанк), най-вероятно ще влезе в списъка с нови санкции на Европейския съюз срещу Русия, информира Wall Street Journal.

ВТБ има 10% дял в затворената към момента Корпоративна търговска банка, като официално обяви, че не обмисля план за увеличаване на капитала на КТБ с цел спасението ѝ. Освен в КТБ, руската банка, която е 50% собственост на Кремъл, има участие в „Булгартабак” и „Виваком”. За ВТБ в България работи бившият финансов министър Милен Велчев - като главен изпълнителен директор на българския клон на руската банка. Заговори се, че и друг бивш финансов министър - Симеон Дянков, ще става заместник-председател на ВТБ.

"Биволъ": Българският топ банкер в глобалните схеми на руската ВТБ

Шефът на международния бизнес на VTB Capital Атанас Бостанджиев напусна поста си, цитират руските медии пресслужбата на „ВТБ Кап...

вече беше санкционирана от САЩ – на руската банка ѝ беше забранено да оперира на американски кредитни и дългови пазари.

Освен  ВТБ, на мушка е и друга голяма руска банка – Сбербанк. Ще има и санкции срещу още пет физически лица, като може някои от тях да са от вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин.

Решението за нови санкции срещу Русия идва в отговор на подкрепата за Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна. Късно снощи лидерите на Германия, Великобритания, Франция, Италия и САЩ се договориха да има нови санкции срещу Русия. Възможно е да се стигне и до санкции срещу цели икономически сектори на Руската федерация – според РИА Новости в ЕС вече има споразумение да се ограничи търговията с Кримския полуостров. Все още има и спорове за ефекта от новите санкции върху източноевропейските членове на ЕС, включително във военното дело, тъй като там има съоръжение и оборудване, което се поддържа с руски части. Очаква се повече новини по въпроса да има днес, а евентуално официалните санкции да бъдат обявени утре (30 юли).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа