За и против исляма в Германия

26815
За и против исляма в Германия
Снимка: Thinkstock

Рекордните 25 000 души се включиха в антиислямски марш в Германия в понеделник, заявявайки, че тяхната позиция се потвърждава от джихадистките атаки в Париж миналата седмица. Въпреки това, забележителната им активност изглеждаше малка на фона на 100 000 контрадемонстранти, призоваващи за толерантност в страната.

Канцлерът Ангела Меркел по-рано подчерта, че „ислямът е свързан с Германия” и оповести, че ще се присъедини към мюсюлманската общност на митинг в Берлин срещу екстремизма, заедно с повечето министри от кабинета.

Имаме нужда от нов, европейски ислям

След атентата в Париж отново се подеха спорове за това дали ислямът стимулира насилието. Този дебат обаче изкривява истината за успехи...

Без да са обезсърчени от това, поддръжниците на движението „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада” (PEGIDA) се събраха за своето 12-то шествие от октомври насам в своя бастион – град Дрезден, в бившата комунистическа Източна Германия.

Демонстрантите развяваха националния флаг на Германия и държаха плакати с надпис „Борба с ислямизацията, спрете притока на чужденци сега” и „Спрете мултикултурализма. Моята родина си остава Германия”.

По повод на кръвопролитните нападения в Париж миналата седмица, те запазиха минута мълчание, а мнозина носеха черни летни.

Някои носеха френски знамена и плакати с надписи „Те не могат да убият нашата свобода” и „Аз съм Шарли”, като солидарност с убитите при нападението над сатиричното списание „Шарли ебдо”.

Тези терористични атаки „може да се случат навсякъде”, казва 70-годишната Юта Старке, една от демонстрантите. Тя допълва, че веднага след научаването на новината за нападението си е казала „това е исляма, това е идеологията на исляма”.

Саудитски духовник забрани да се правят снежни човеци

Позицията на виден саудитски духовник по отношение на снежните човеци предизвика вълна от мнения в Twitter, много от които крайно негат...

Политически лидери призоваха PEGIDA да не провежда този си митинг, защото няма право да разпалва омраза срещу мюсюлманите в името на солидарност с жертвите на терора.

„Възмутително е как хората зад тези протести се опитват да експлоатират гнусните престъпления в Париж”, каза министърът на правосъдието Хейко Маас.

100 000 демонстрират за толерантност

Междувременно PEGIDA се разпространи и в чужбина, когато 200 души протестираха срещу исляма в Осло. Активисти оповестиха планове за аналогични протести в Швейцария и Австрия, докато други европейски крайнодесни групировки изразиха подкрепата си за движението.

В Германия обаче, отвращението от ксенофобското послание на PEGIDA запали искрата на разрастващи се контрадемонстрации, които в понеделник направиха да изглеждат малки движението срещу чужденците и неговите регионални клонинги.

Ислямът и модерният свят

Някои процеси, през които Западът отдавна е преминал, сега започват да обхващат и ислямския свят и да го променят, пише Райнер Херман ...

Митингите срещу движението (Anti-PEGIDA) събраха 8000 в Дрезден, 30 000 в Лайпциг, 20 000 в Мюнхен, 17 000 в Хановер, 9000 в Саарбрюкен, 5000 в Дюселдорф, по 4000 в Берлин и Хамбург, 2000 души в Росток.

В Дрезден поддръжник на движението „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада” носеше плакат с рисунка на канцлера Меркел с фередже, осмивайки я за призива й към населението да не се включва в шествията на PEGIDA.

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа