За какво се споразумя "нормандската четворка" в Минск

23330
За какво се споразумя "нормандската четворка" в Минск
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин е напуснал президентския дворец в Минск, където участва в преговорите с канцлера на Германия, с президентите на Украйна и Франция и с представителите на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна.

Путин: От 15 февруари в Донбас ще има режим на прекратяване на огъня

"Това не беше най-добрана нощ в живота ми, но утрото е добро, защото независимо от всички трудности на преговорния процес, ние успяхме ...

Лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република Александър Захарченко и Игор Плотницкий са подписали предложения им от „нормандската четворка“ документ в Минск.

По непотвърдена информация в постигнатото споразумение е предвидена зона за сигурност между 50 и 140 км, в която да няма тежка артилерия.

След срещата Путин, заяви, че преговарящите страни са постигнали споразумение за прекратяване на огъня на 15 февруари от 00:00 часа.

Президентът заяви още, че е необходима реформа в конституцията на Украйна, която да отчита правата на гражданите в Донбас.

„За политическото урегулиране има няколко условия, няколко позиции. Първото от тях е конституционна реформа, в която да бъдат отчетени законните права на жителите на Донбас“, каза още Путин. Той допълни, че властите в Киев продължават да отказват директни преговори с представителите на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна.

Порошенко: Условията, които Русия предлага, са неприемливи

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че условията, предложени от страна на Русия, по време на преговорите в Минск са неприемли...

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че след преговорния маратон в Минск вече има реален шанс за подобряване на ситуацията в Украйна.

Той уточни, че за постигането на тази цел обаче трябва да бъдат направени още много неща.

Германският канцлер Ангела Меркел определи като положителни резултатите от дългите преговори за Украйна в Минск.

"Сега има искра надежда", заяви тя, цитирана от германските медии. Според нея все още има много работа, но сега има "реален шанс нещата да се оправят".

"Преговорите в Минск бяха изключително трудни, но резултатът от тях не е "пробив", а "крачка напред", заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

"Днешното споразумение не е цялостно решение или пробив", заяви той. "Ние първо установихме временна рамка за реализиране на минските споразумения – за избори, за гарантиране на граничния контрол, за обмена на пленници", посочи той.

Ръководителят на германската дипломация даде да се разбере, че е очаквал повече от преговорите в Минск.

"За някои това може да изглежда недостатъчно. Ние също искахме да направим повече", заяви Щайнмайер.

 

По-близо ли е трайният мир в Украйна?

14 часа след началото на преговорите на "нормандската четворка" лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция напуснаха залата за прег...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа