За шести път Македония без дата за преговори с ЕС

23673
За шести път Македония без дата за преговори с ЕС

Министърът на външните работи на Хърватия Весна Пусич заяви, че на министерската среща на ЕС Македония е била обсъждана и всички били на позицията, че е необходимо да бъде намерен начин страната да напредва по пътя на евроинтеграцията, пише вестник “Вечер”. Съветът на ЕС ще вземе решение за евроинтеграцията на Македония и страната отново няма да получи дата за започване на преговори за членство в Съюза. По време на дебата Пусич е излязла от срещата, за да даде изявление пред медиите.

„Разговаряхме за да бъде намерено някакво решение за Македония, с цел страната да напредва в евроинтеграцията, тъй като през изминалите години това блокиране доведе до липса на напредък”, заявила Пусич.

В Македония: Лъвът от новия герб може да "изяде" Али Ахмети

Лидерът на управляващата албанска партия в Македония Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Амети бил изправен пред ожесточени реакц...

Министрите на страните членки на ЕС приеха заключенията от тазгодишната среща на върха, с които Македония за шести път няма да получи дата за преговори, предаде телевизия Алфа. Очаква се заключението да бъде прието и от лидерите на ЕС. Съгласно решението въпросът за Македония ще бъде разгледан отново през 2015 г.

Македония за шести път няма да получи дата за преговори с ЕС, но този път към спора за името може да се добавят и редица други забележки, които ЕС ги споменава в заключенията от срещата, коментира електронното издание НОВА. Според изданието ЕС изразява сериозна загриженост заради увеличаващата се политизация на държавните институции и липсата на независимост на съдебната система и свобода на медиите. Това било потвърдено и от външния министър на Италия Сандро Гози.

„Колкото повече властите в Скопие уважават стандартите, толкова повече напредък ще може да видим. Ако има специфични въпроси, какъвто е случаят с бившата югославска република Македония по отношение на съдебната система, ясно е, че това е тревожно”, заявил Гози.

Еврокомисарят по съседска политика и въпросите на преговорите Йоханес Хан през януари ще посети Македония, с цел да повлияе на политическия диалог и преодоляването на политическата криза, пише вестник ”Дневник”. Според изданието основният акцент при посещението, освен преговорите между управляващите и опозицията, ще бъде срещата с опозицията. Хан досега е изпратил ясно послание до опозицията, че тяхното място е в парламента, посочва изданието.

Има пречки пред преговорите за членство на Македония в ЕС

Съществуват пречки за започване на преговори за членство на Македония в ЕС. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. В Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа