Забраняват продажбата на енергийни напитки на молетни в Литва

18443
Забраняват продажбата на енергийни напитки на молетни в Литва
Снимка: Thinkstock

От днес Литва забранява продажбата на енергийни напитки на малолетни.

По този начин тя стана първата страна в света, която взема това "революционно решение" - според определението на представителя на министерството на здравеопазването Алмантас Кранаускас. Повечето страни се ограничават с препоръки, ние сме първите, които стигнахме до края, добави той.

Искат забрана на енергийните напитки за тийнейджърите

Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград, подкрепен и от медицински сестри в училищата в града, иска забрана на продажба н...

Законът, приет през май и влязъл в сила днес, предвижда глоби, които може да стигнат 116 евро за продажбата на енергийни напитки на деца и юноши, уточнява АФП.

Според неотдавнашно изследване 10% от литовските ученици консумират енергийни напитки поне веднъж седмично. Високото съдържание на таурин и кафеин в някои от тези напитки може да доведе до хиперактивност и до привикване и в крайна сметка до токсикомания, предупреждават учени.

Според критиците на закона проблемът е преувеличен и ще донесе затруднения за бизнеса и за административните служби, посочва БГНЕС.

Законът в Литва влиза в сила малко след заведено дело в САЩ за подвеждаща реклама на австрийската компания "Ред Бул". Според адвокатска колегия в Ню Йорк производителят се е съгласила да плати 13 милиона на ишците, които я обвиняват за твърденията в рекламата, че напитката подобрява спортните постижения, концентрацията и бързината на реакция.

Могат ли да убиват енергийните напитки?

Популярните сред младежите енергийни напитки са в центъра на вниманието на властите в САЩ след пет смъртни случая и случай на сърдечн...

През март Саудитска Арабия забрани рекламата на енергийните напитки и продажбата им в училищата и по стадионите.

Миналата година Американската медицинска асоциация пък призова за забрана на продажбата на енергийни напитки на деца и непълнолетни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа