Захлаждането в Европа - резултат на авария на нефтена платформа?

11089
Захлаждането в Европа -  резултат на авария на нефтена платформа?
Снимка: Getty Images / Guliver

Захлаждането в Европа през тази пролет се дължи на авария на американската нефтена платформа Deepwater Horizon през 2010 г. Десетките хиляди тонове химикали, използвани за ликвидирането на последствията, само усложняват ситуацията, твърдят някои от теоретичите на климатичните процеси, съобщава „Преса”.

Тези изменения са способни да спрат топлото течение завинаги и да потопят Европа в необичаен студ, смятат американските климатолози. Според учения Моджиб Латиф от Института по метеорология „Макс Планк” в Хамбург жителите на стария континент трябва да свикнат с това, че ще вали по-често в сравнение с няколко десетилетия назад.

Неочакван студ застигна Испания

Очакваният у нас студ и сняг обаче вече застигна Испания. Над 200 души бяха спасени от измръзване. Пожарникари и полицаи измъкнаха хор...

Причината е, че заради глобалното затопляне атмосферата се нагрява, по-топлите въздушни маси поемат повече вода и това впоследствие се изразява в увеличаване на валежите.

„По-добре да се настроим за по-обилни валежи от дъжд и сняг, за силни бури и по-чести градушки”, смята Лафт. Според него светът е изправен именно пред кратък период на охлаждане, а не на глобално затопляне. Причините за тези процеси са циклични промени в океанските течения, които ще продължат през следващите 20 или 30 години.

Мнозина от нашите метеоролози и климатолози споделят мнението му. Според българските експерти и по нашите географски ширини все по-често ще се наблюдават екстремни климатични явления като засушаване, силен снеговалеж, горещини или напротив – отрицателни температурни рекорди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа