Законопроект може да снеме статуса на Украйна като необвързана държава

15439
Законопроект може да снеме статуса на Украйна като необвързана държава
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Украйна Петро Порошенко внесе законопроект в парламента, позволяващ бившата съветска република да се присъедини някой ден към НАТО, така че западният алианс да я защитава от бъдещи руски заплахи.

Мярката на Петро Порошенко може да отнеме статута на Украйна на необвързана страна, класификация, предоставена на неутрални държави като Швейцария, която отказва да се присъедини към военен съюз и да играе активна роля във войни. Украйна стана такава страна през 2010 г. под силния натиск от Русия, припомня АФП.

Порошенко направи членството в НАТО основен приоритет на външната си политика, след като дойде на власт след свалянето през февруари на подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович. Порошенко и военният блок обвиняват руския президент Владимир Путин, че не само финансира и въоръжава, а също подкрепя елитните сили на бунтовниците, които се сражават със силите на Киев в индустриалната източна част на Украйна от април.

"Статутът на необвързана страна на Украйна...се оказа неефективно средство за гарантиране на сигурността на страната от външна агресия и натиск", се казва в обяснителна бележка към законопроекта, цитирана от уебсайта на президента. "Дългогодишното заемане от Украйна "сива" буферна зона между влиятелни системи на колективна сигурност е допълнителна заплаха", се казва още в съобщението.

Путин: Ако предизвикваме напрежение, то е, защото защитаваме интересите си

По време на годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин британски журналист се опита да изкопчи от него коментар по те...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа