Заобикалянето на Украйна ще струва скъпо на "Газпром"

9797
Заобикалянето на Украйна ще струва скъпо на "Газпром"

Плановете на Русия за заобикалянето на Украйна като маршрут за газовите доставки към Европа ще струва на руската държавна компания „Газпром“ ежегодно около 1 милиард долара, които компанията ще трябва да плаща години наред на Словакия и България за транзитни такси, коментират анализатори и източници от сектора.

Русия иска да заобиколи Украйна заради ценови спорове, които в миналото са водили и до спиране на доставките към ЕС. Това обаче може да струва твърде скъпо на „Газпром“, казват анализатори.

Газпром спря сътрудничеството със Saipem, "Турски поток" се забавя

Дъщерната компания на „Газпром” – „Южен поток Транспорт”, прекрати договора с италианската Saipem за стро...

Милиарди евро ще са нужни за изграждането и развитието на алтернативни пътища, а маршрутът на вече съществуващите газопроводи означава, че „Газпром“ ще трябва да плаща транзитни такси на Словакия и България, дори ако Русия успее да заобиколи Украйна до 2020 година. По силата на договорите си с двете страни, през които газът достига до Западна и Южна Европа, „Газпром“ трябва да плаща на Словакия до 2028 година, а на България – до 2030 година независимо дали оттам наистина минава газ.

Пътят през Словакия е от ключово значение за газовите доставки към някои от най-големите клиенти на „Газпром“ – Италия и Германия. Миналата година словашката компания „Юстрийм“ имаше приходи от 630 милиона евро след 697 милиона евро през 2013 г., а повечето от средствата дойдоха именно от „Газпром“. Други 90 милиона евро са били платени на България, сочат данните на „Булгартрансгаз“. Транзитните такси за двете страни са се равнявали на около 25% от нетните приходи на „Газпром“ за миналата година. Украинската държавна компания „Нафтогаз“ пък е спечелила около 2 милиарда долара за транзита на руски газ, което е около 6% от приходите в украинския бюджет.

Плановете на „Газпром“ да прескочи Украйна, с която Русия влоши отношенията си след отстраняването на проруския президент в Киев, руското анексиране на Крим и сепаратисткото движение в Източна Украйна, сега са съсредоточени върху изграждането на газопровод до Турция. Русия обаче все още няма крайно споразумение с Анкара за проекта „Турски поток“ , а и среща съпротивата на ЕС. „Газпром“, която генерира около 8% от руския БВП, изчисли, че разходите по първата тръба от „Турски поток“ ще бъдат 3,3 милиарда евро. Газопроводът ще бъде съставен от четири тръби, всяка с годишен капацитет 15,75 милиарда кубични метра газ.

Одобреното миналия месец разширяване на „Северен поток“, който минава по дъното на Балтийско море до Германия, е оценено на 9,9 милиарда евро. „Очевидно е, че от икономическа гледна точка „Турски поток“ и „Северен поток“ вероятно не са добре обосновани. Разходите обаче може да се приемат като цената, която трябва да бъде платена за по-малките транзитни рискове“, казва анализаторът на „Райфайзен банк“ Андрей Полищук.

Медведев съобщи окончателната цена за газа за Украйна

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев заяви, че окончателната цена на газа за Украйна през третото тримесечие на годинат...

Разприте за газа с Украйна през зимата на 2005-2006 и 2008-2009 година завършиха със спиране на потока руски газ към Европа – основен пазар за износа на „Газпром“, от който компанията получава над половината от приходите си. Директорът на консултантската група Източноевропейски анализи в газодобива Михаил Корчемкин казва, че през 2014 година „Газпром“ е харчила по 43 долара за преноса на 1000 кубични метра газ през „Северен поток“ и по 33 долара през Украйна. „Мислим, че нашият маршрут за газов транзит е най-пряк и най-евтин“, допълва и говорителката на „Нафтогаз“ Альона Осмоловска.

Някои анализатори се съмняват, че „Газпром“ ще успее да заобиколи напълно Украйна до 2020 година. Компанията дори не е започнала да полага тръбите за „Турски поток“ и анулира договор с италианската компания „Сайпем“ за изграждането на връзка до Турция. Миналия месец изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че компанията е готова да обсъди възможността да продължи да използва Украйна като маршрут за доставките си. През 2014 година Украйна е пренесла близо 60 милиарда кубични метра руски газ към Европа, което представлява 40% от износа на „Газпром“.

„Не е особено вероятно Русия да успее да заобиколи Украйна напълно в предвидения срок“, казва Валери Нестеров от „Сбербанк“. „Мислим, че след 5-10 години отношенията с Украйна ще се стабилизират и част от транзитните потоци ще останат“, допълва той.

Ройтерс

РИА Новости с подигравателен анализ за България относно "Южен поток"

Газът беше близо, но нямаше достатъчно воля. Затова пък е в излишък у гърците. И в крайна сметка какво? София е без "Южен поток", а Ати...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа