Защо Олимпийските игри трябва да се провеждат на едно и също място

11045
Защо Олимпийските игри трябва да се провеждат на едно и също място
Снимка: Getty Images / Guliver

Кметът на Бостън обяви миналата седмица, че той няма да покдрепи идеята градът да приюти Световните летни олимпийски игри през 2024 г. И в действителност това е правилната реакция, според проф. Джон Шорт – преподавател в университета в Мериленд, чийто коментар по темата е публикуван в щатския вестник The Washington Post.

 Сферата на изследване на проф. Шорт е градската среда, географията и геополитиката, като далеч не за първи път той пише коментари за влиянието на Олимпийските игри върху градовете, в които се провеждат.

Част от българите се завърнаха от математическото състезание в Китай

След часове по летищата и няколко сменени полета първата група български участници на Международното математическо състезание CIMC в Ки...

 Летните олимпийски игри, твърди проф. Шорт, са едно от най-големите глобални зрелища, което без съмнение изисква сериозна материална инвестиция – изграждане на подходяща градска инфраструктура, нови спортни съоръжения и жилища за 10 000 спортисти (плюс още десетки хиляди зрители). И това се случва на всеки четири години.

 Обикновено, преди да протече процесът на конструкция, хиляди хора биват местени на друго място, за да се изгради олимпийски град на мястото на техните домове.

Около 20 милиона души са били преместени на друго място непосредствено преди конструкцията на съоръженията на последните 20 олимпийски игри. 750 000 например са хората, които са загубили дотогавашните си домове, за да се изгради олимпийското градче за игрите в Сеул, Южна Корея, тъй като правителството решава да разруши бедните градски райони, за да бъдат построени на тяхно място грандиозните стадиони. 34 000 души пък са били афроамериканците, принудени да напуснат домовете си през 1996 г., когато Олимпийските игри се провеждат в Атланта.

Най-голям е броят на загубилите домовете си в името на Олимпиадата в Китай през 2008 г., когато 1,25 милиона китайци биват изселени от своя квартал в Пекин.

Разбира се, обикновено на тези хора се осигурява друг подслон и рядко остават на улицата. Но още по-голямото главоболие, поне според проф. Шорт, е цената на Олимпийските игри. Лондонските игри през 2012 г. струваха 14,6 милиарда долара, твърди той, като 4,4 милиарда е сумата, която са заплатили британските данъкоплатци. Игрите в Рио де Жанейро по проект е трябвало да струват 2,3 милиарда долара, но впоследствие цената се е вдигнала до 15 милиарда.

Състезателите ни по математика не могат да се върнат от Китай

Днес у нас трябваше да се приберат българските участници на Международното математическо състезание CIMC в Чанг Чун (Китай). Заради неи...

На тази база проф. Шорт твърди, че вместо да изграждаме нов олимпийски град на всеки четири години, много по-уместно би било да създадем постоянно олимпийско градче с нужната инфраструктура, включваща олимпийски стадиони и хотели.

Проф. Шорт би препоръчал това да се случи на някой малък остров, където олимпийските инвестиции биха донесли просперитет на населението. Един такъв остров със сигурност би се превърнал в глобален спортен център, твърди още той.

Гръцката криза също дава възможност за мислене в тази посока, твърди проф. Шорт. Гърците дължат близо 300 милиарда долара на своите кредитори. Ако хипотетично един гръцки остров бъде продаден за целта, това би могло значително да улесни гръцките данъкоплатци.

Гърция е подходяща и поради факта, че първите Олимпийски игри се провеждат в Олимпия в продължение на цели 800 години. Защо да не върнем Олимпиадата към нейните древни корени?

 

България спечели втори сребърен медал в Тбилиси

България спечели втори сребърен медал и общо трето отличие на Европейския младежки олимпийски фестивал, който приключва тази вечер в ...

Източник на преразказания текст: The Washington Post.

Автор на преразказа: Теодор Спасов

 

 

 

Наши ученици завоюваха един златен и два сребърни медала от международната олимпиада по информатика

Български ученици спечелиха един златен и два сребърни медали на XXVII международна олимпиада по информатика, която се проведе в град А...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа