Защо цените на тока взривиха Армения?

25568
Защо цените на тока взривиха Армения?
Снимка: Getty Images / Guliver

Във вторник сутринта в центъра на арменската столица полицията разпръсна масов протест срещу повишението на цените на електроенергията. Своеобразният „Окупирай Ереван“, организиран от движението „Не на кражбите“, започна на 19 юни. Това е най-мащабното протестно движение в Армения за последните години.

Акцията стана отговор на решението на Комисията за регулиране на обществените услуги на Армения да удовлетвори молбата на монополната компания „Електрически мрежи на Армения“ да повиши тарифите за електроенергия от 1 август 2015. Организаторите призовават местното население да продължи протестите. Основното им искане остава непроменено, но след разпръсването на митинга на булевард „Баграмян“ близо до президентството, те поискаха също освобождаване на всички задържани досега активисти.

Това е третото повишение на цените на електроенергията в Армения за последните две години. Компанията „Електрически мрежи на Армения“, която принадлежи на руската компания „Интер РАО“, обяснява решението с „финансови трудности“ и закупуването на скъпа електроенергия.

Но за населението на една от най-бедните страни в постсъветското пространство това увеличението е твърде осезаемо. По данни на Световната банка, 32% от населението на Армения живее под прага на бедността.

Да се разбере какво означава ръст от 6,39 драма или 0,0146 долара за киловат час ще помогне статистиката. Средната заплата в Армения е 180 000 драма или приблизително 380 долара. Новите цени са 48,78 драма за киловат час дневна тарифа и 38,78 драма – нощна. Сега заради поскъпването семействата ще трябва да плащат по 40-50 хиляди драма повече годишно.

Руският фактор

Вероятно социалният взрив нямаше да е така мощен, ако не беше влошаването на икономическата ситуация през последните месеци. Русия е не само собственик на главната енергийна компания на Армения, но и основен търговски партньор на Ереван, водещ експортен пазар, основен източник на инвестиции и парични преводи за Армения. Страната е член на Евразийския икономически съюз, заедно с Русия, Беларус и Казахстан.

Икономическата криза и девалвацията на руската рубла в края на миналата година не подминаха Армения. Търговският оборот между страните падна с 22,2% в периода януари – февруари 2015 г. международната агенция „Фич“ смята, че именно Армения и Украйна са страните, понесли най-тежкия удар от икономическия спад в Русия. Така, паричните преводи от Русия през 2012 г. са били 10% от БВП на Армения, но до началото на 2015 обемът им е намалял с 40%.

Euronews

Арменците се опълчват на Русия - защо?

За пореден път десетки хиляди арменци протестираха в центъра на Ереван във вторник вечерта. От няколко дни в арменската столица се съст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа