Защо европейци и американци отиват на "джихад"?

62770
Защо европейци и американци отиват на "джихад"?
Снимка: Gettyimages

Президентът на САЩ Барак Обама обеща да унищожи "Ислямска държава", но за целта той ще трябва да убие и не малко свои съграждани и  техните европейски приятели, които масово воюват в Сирия и Ирак на страната на джихадистите.

Британските учени от международния център за изучаване на радикализацията при кралския колеж в Лондон се опитват да разберат защо жителите на някои западно европейски държави се присъединяват към терористите.

Въздушните удари показаха слабостта на "Ислямска държава" , твърдят САЩ

"Ислямска държава" не е непобедима, американските въздушни удари изкараха на светло слабостите й. Това заяви високопоставен източник от...

В същото време американските изследователи не могат да се занимават с изследването на подобни въпроси, тъй като разузнаването отказва да им предостави данни за техните граждани, воюващи в редиците на бойците в Близкия изток, пише Terrorism and Political Violence.

Особен интерес представляват стенограмите от разпитите на тези бойци. Независимо от недостатъчната информация, определено може да се каже, че европейците и американците отиват да воюват в Близкия Изток, не поради "промиване на мозъка", а по собствена воля.

"Младежта се радикализира още в родината. А причината е в кръга на общуване. „промиването на мозъка” тук няма нищо общо. Те просто общуват  с приятели, а после заминават със съзнанието, че извършват добро дело", убеден е директорът на френския национален център за научни изследвания Скот Антран.

Мнението му се споделя и от британските му колеги, които проучили въпроса при 450 чужденци, присъединили се към терористите.

На страната на терористите в Сирия и Ирак се сражават повече от 11 хил. души от САЩ и Европа- граждани на 74  държави.

Мюсюлманки провеждат "секс джихад" в Ирак и Сирия

Мюсюлманки от страни като Великобритания, Австралия и Малайзия отиват в Ирак и Сирия с цел да провеждат "секс джихад" - да вдигат духа ...

Тъй като данните на разузнаването са засекретени, учените сами общували с терористите с помощта на Facebook или WhatsApp, които те активно ползват.

Специалистите установили, че отивайки да воюват, европейците се установяват и привличат към джихада своите приятели. Пример за това са бойци, родом от Портсмът и Кардиф, които пристигнали в Сирия преди две години, а след това привлекли и приятелите си. Около 85% от джихадистите заминават заради приятелството си с някого, а не заради "промиването на мозъци".

Учените се отнасят критично към изказванията на полиците, че Ислямска държава е сбор на психопати. Според тях феноменът – европейци и американци да се присъединяват към терористите има нужда от подробно изследване. Това би могло да помогне да се предотврати отпътуването на желаещите да станат бойци в горещите точки на света.

В тази насока са работили и психолозите под ръководството на Кларк Макколи от Брин Мор колидж. Те успели да установят, че повечето от американските мюсюлмани симпатизират на представителите на терористичните организации, воюващи в Сирия срещу Басар Асад. Става въпрос за „Фронт за освобождение” - – "Джебхат ан Нусра",  която е местен филиал на „Ал Кайда“, както и за редица по-малки организации.

Освен това те подкрепяла и "Ислямска държава", която до скоро се наричаше "Ислямска държава в Ирак и Леванта" и смени няколко имена от 2006 година насам.

Похитен от джихадистите германец освободен срещу голям откуп

Германец на 27 години, отвлечен в Сирия от джихадистите от Ислямска държава (ИД) преди около година, беше освободен, съобщава вестник "...

Отношението към организацията се променило едва след като бяха екзекутирани американски журналисти.

В същото време едва малцина от онези, които подкрепят джихадистите отиват да воюват на тяхна страна.

Причината за това може да е криза на личността, социални проблеми и обкръжението.

Учените настояват за предоставянето на възможности за по-подробно изучаване на този феномен, тъй като в момента са лишени от необходимия интрументариум.

Явно специалните служби трябва да работят по-тясно с науката. Едва тогава присъединяването на хората към "джихада", може би ще бъде предотвратено, а за сега остава само борбата с тероризма.


 

Младеж, израснал в Западен Лондон, екзекутирал Джеймс Фоули

Британските спецслужби са установили самоличността на човека, който в началото на седмицата уби жестоко американския журналист Джеймс Ф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа