Защо излизането на Великобритания от ЕС няма да промени нищо

17245
Защо излизането на Великобритания от ЕС няма да промени нищо
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Срив в търговията. Милиони останали без работа. Британската лира се срива, а правителството иска спасителна помощ от МВФ. Има много страшни истории за това какво може да се случи с британската икономика, ако на предстоящия референдум страната гласува да излезе от Европейския съюз.

И все пак, инвеститорите трябва да игнорират истерията. Така нареченият „Брекзит“ в действителност няма да промени нищо за икономиката.

ЕС няма стимул да поставя търговски бариери спрямо Обединеното кралство, а глобалните компании ще продължат да инвестират в страната. От друга страна, Великобритания няма внезапно да се превърне в безгрижен офшорен остров със свободен пазар – нещо като Сингапур, но по-бляскав. Членството в ЕС има значение за политиката, но икономиката и борсовите пазари ще запазят същите силни и слаби страни като преди.

В речта на Кралицата, която изложи законодателната програма на консервативното правителство на премиера Дейвид Камерън, най-важният елемент бе вотът за това дали Кралството ще остане в ЕС. Камерън обеща да предоговори условията за членството на Острова и след това да постави въпроса пред народа.

Това се очертава като оспорвана битка. Яростният противник на членството в европейския блок - Партията за независимост на Великобритания (ЮКИП) победи на последните европейски избори. Позицията против референдума навреди на лейбъристите на парламентарните избори по-рано този месец. Съществена част от електората очевидно смята, че Великобритания ще е по-добре извън ЕС.

При това, в момента социологическите проучвания също толкова ясно показват, че мнозинството подкрепя оставането в съюза. И въпреки това изходът от вота е несигурен. Допитване за The Times показа, че 34% от хората категорично биха гласували да останат в ЕС, докато 18% категорично биха гласували да напуснат ЕС. 34% от електората не са оформили позицията си.

Влиянието върху икономиката ще бъде ключово за този избор. В подготовката за вота ще има доста предупреждения за потенциално потресаващото влияние на излизането от Съюза върху икономиката. Това всъщност вече започна. "Дойче Банк" вече предупреди, че може да се изтегли от Лондонското сити, ако Кралството не е част от ЕС. Същото направиха и компании, като "Сименс", "Еърбъс" и японските автомобилни производители с големи заводи във Великобритания, като "Нисан" и "Хонда".

Проевропейски настроените лидери, като бившият премиер Тони Блеър и бившият вицепремиер Ник Клег обичат да цитират изследване, според което 3 млн. работни места ще бъдат загубени, в случай че „Брекзит“-ът стане реалност.

От друга страна ЮКИП и антиевропейките активисти спорят, че извън ЕС Великобритания ще бъде освободена от вълната регулации, идващи от Брюксел. Тя ще бъде свободна да дерегулира своя пазар на труда, да се откаже от скъпоструващите енергийни политики, да контролира имиграцията, да се присъедини към споразумения за свободна търговия с други региони и да внася евтина храна от всички места по света. Свободна от ограниченията на членството в ЕС и влиянието на все по-протекционистките Франция и Германия, тя ще може да бележи все по-голям растеж.

Никой от доводите обаче не е наистина силен. При по-задълбочено разглеждане твърденията и на двата лагера поддават.

Макар Европа да остава най-големият експортен пазар за Великобритания, никой не може да вярва насериозно, че търговията ще страда, ако Кралството напусне ЕС. Тарифите и търговските ограничения са определяни от Световната търговска организация и предвид факта, че Германия е третият най-голям износител в света (с продажби малко под тези на САЩ), трудно е да си представим, че тази страна ще започне да нарушава глобалните търговски правила, като забрани британския износ. Това би разрушило нейната собствена икономика.

Трябва да се вземе под внимание фактът, че Кралството има огромен търговски дефицит с останалата част на Европа, така че те ще имат далеч повече какво да загубят от каквато и да е търговска битка, отколкото Острова, и е очевидно, че достъпът до европейския пазар за нея няма да е по-малък. Нито пък по-малко компании ще инвестират във Великобритания. Те идват в страната, защото е голям пазар, знаят езика и тя има стабилна правна система, гъвкав трудов пазар и по-ниски корпоративни такси, отколкото останалите европейски страни.

Нищо от това няма да се промени. Великобритания ще остане атрактивно място за бизнеса.

Ползите от излизането също няма да са особено големи. Истина е, че Великобритания вече няма да следва законите за заетостта, енергетиката и регулациите, съставяни в Брюксел. Но има доста бюрократи и политици, които ще заместят правилата от Брюксел с регулации, писани в Уайтхол.

Великобритания е зряла, развита икономика. Тя няма да се превърне изведнъж в слабо регулиран развиващ се пазар. Извън ЕС тя ще има повече свобода да сключва свои търговски споразумения с други региони, дори може да се присъедини към Северноамериканския пакт за свободна търговия (ако заменят думата Американски с Атлантически). Но ще загуби възможността да формира европейските закони в своя изгода, което може да навреди на Лондонското сити. Какъв е крайният резултат? Няма да има особена разлика.

Вотът ще се състои следващата година или през 2017. Скоро ще стане ясно дали Франция и Германия са склонни да предложат на Камерън някакви отстъпки, които да запазят Острова в клуба или вече са заключили, че британците са толкова неохотни членове, че ЕС може да е по-добре без тях.

Много ще зависи от това дали самият Камерън ще реши да препоръча на британците да гласуват с да или не. Дотогава ще се чуят още много страшни история относно влиянието върху британската лира, върху Лондонското Сити и върху борсите в Обединеното кралство. В действителност обаче икономиката ще си остане както преди, без значение дали Великобритания остане в ЕС или не.

Market Watch

Кралица Елизабет официално обяви референдума за ЕС

Кралицата на Великобритания Елизабет Втора официално обяви, че страната ще проведе референдум за оставането си в Европейския съюз до ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа