Затворената Катрин Аштън

37848
Затворената Катрин Аштън
Снимка: Getty Images / Guliver

Когато на 1 декември 2009г. Катрин Аштън встъпи в длъжност като върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, тя вече имаше добро име от времето, когато беше еврокомисар по търговията. Тогава председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу я определи като една непретенциозна британка, която не вдига много шум и предпочита да извършва договорките си далеч от вниманието на медиите.

"Аз съм горда да бъда жена и да заемам едно от най-добрите работни места в Европа", каза тя на първата си пресконференция. Жена и социалист- това бяха критериите, които трябваше да бъдат изпълнени. Аштън ги покриваше. 58-годишната британка не беше засегната от бурята, която непосредствено трябваше да я сполети.

Одиторите в ЕС разкритикуваха дипломатическата служба на Съюза

Европейската външнополитическа служба изразходва недостатъчно ефективно бюджета си от 519 млн евро, гласи разпространен днес доклад н...

"Херман Кой?”, беше казано по отношение на председателя Ван Ромпой. "Катрин Коя?", отекна срещу Аштън. Но докато белгиецът игнорираше стоически атаките, британката попадна под ударите на европейската и особено на британската преса.

"Иска ми се хората да ме съдят според резултатите от моята работа", въздъхна тя няколко седмици след встъпването си в длъжност в едно от малкото си на брой интервюта. Резултатите, които пет години по-късно постигна Аштън, съвсем не бяха лоши.

„Малко външни министри могат да кажат за себе си, че са свършили толкова много по време на мандата си”, коментира Марк Леонард от Европейския съвет по външна политика. И ако в края на ноември иранците положат подписа си под плана за действие от Женева и с това гарантират гражданските цели на ядрената си програма, баронеса Аштън може да влезе в аналите на международната дипломация.

Вторият й голям успех беше Косово. След десетилетия на война и конфликти именно по времето на Аштън Белград и Прищина подписаха Брюкселския договор за нормализиране на отношенията помежду си. Това беше едно споразумение, което самата тя определи като „историческо”. Тези външнополитически пробиви обаче не можаха да осигурят на майката на две собствени и три доведени деца бляскаво отпътуване от Брюксел.

Аштън: ЕС трябва да изпрати възможно най-силното послание на Русия

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън днес заяви, че Съюзът трябва да изпрати „възможно н...

„Липсата на комуникативност у Аштън беше нейният най-голям недостатък", коментира евродепутатът Александър Граф Ламбсдорф. Експертът по европейските въпроси Марк Леонард също отправя критики във връзка със затвореното поведение на Аштън и го определя като пропусната възможност.

"Тя не представи никаква визия, никаква платформа за външната политика на Европа”, коментира Леонард.

Die Welt

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа