Земан: ЕС трябва да си създаде армия

5519
Земан: ЕС трябва да си създаде армия
Снимка: Getty Images

Президентът на Чехия Милош Земан поиска Европейският съюз да създаде европейска армия и по този начин САЩ да не решават всички проблеми в света, включително и в Европа, предаде агенция БЕТА.

"Европейската армия ще помогне на САЩ при разрешаването на кризисните ситуации в света и по този начин тя няма да остава сама. В същото време абсолютно несъстоятелно е всички проблеми, пред които е изправена Европа, да се решават само от САЩ. Общоевропейската армия ще бъде по-ефикасна срещу агресията откъдето и да се появи", каза Земан, цитиран от говорителя си Иржи Овчачек.

Според Земан много добра възможност за дебат за европейската армия е сегашното преминаване на американски конвои от бронетранспортьори, които минават под флага на НАТО през европейска територия.

"В момент, когато равновесието на сигурността в Европа е нарушено от действията на Ислямска държава от една страна и непредвидимото поведение на Путин в Русия, от друга, драматично се повишава въпросът за гарантиране на националната сигурност. Ако нашата страна отново е изправена пред заплахи в никакъв случай ние не трябва да оставаме сами както през 1938 година", каза от своя страна чешкият премиер Бохуслав Соботка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа